Logo Realitatea.md

Cererea lui Viorel Morari, respinsă de instanță ca „inadmisibilă”. Decizia procurorului general privind suspendarea șefului PA, în vigoare

10 Decembrie 2019, 15:19 // Actualitate

Cererea procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, privind anularea deciziei procuroului general, Alexandr Stoianoglo, prin care acesta l-a suspendat din funcție pentru o lună și l-a delegat la Procuratura Generală pe duratea efectuării unui control la PA, a fost respinsă ca fiind inadmisibilă de instanța de judecată. O decizie în acest sens a luat-o judecătorul Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, Violeta Chisilița, pe motiv că ordinul procurorului nu a fost contestat la PG. 

colaj: realitatea.md

Amintim că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a dispus în dimineața zilei de luni efectuarea de către două grupuri de procurori special desemnați a unui control complex al activității Procuraturii Anticorupție (PA) și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Ulterior s-a aflat că șeful PA, Viorel Morari, și cel șeful interimar al PCCOCS, Dorin Compan, au fost suspendați din funcție, Morari fiind delegat la Procuratura Generală până la finalizarea controlului, iar Compan - la Procuratura Anticorupție, unde a activat până la numirea la PCCOCS.

Viorel Morari nu s-a conforma deciziei, contestând-o în instanța de judecată. În acțiunea sa la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, Morari a făcut trimitere la o prevedere a Codului Administrativ potrivit căreia „actele administrative individuale sunt executorii din momentul survenirii obligativității lor, cu excepția cazului când executarea lor este suspendată prin decizia autorității publice sau prin alt act judecătoresc de dispoziție”. „Dacă se depune o cerere de suspendare a executării actului administrativ individual, acesta poate fi executat doar după soluționarea cererii respective. În asemenea circumstanțe, solicit suspendarea actelor administrative contestate până la examinarea cererii de chemare în judecată”, se arată într-o înștiințare scrisă de acest către Stoianoglo.

Totodată, solicitat de presă, acesta a vorbit în termeni batjocoritori în adresa procurorului general, menționând că acesta ar fi „unul dintre cei mai cei mai” și „practic ideal”. „Acțiunea respectivă a superbului procuror general eu am prevăzut-o, adresându-mă către președintele Parlamentului să mărească numărul de procurori, fiindcă am spus că în 2013 am avut astfel de „pricoale”, scuzați de expresie”, a mai menționat șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție. 

Potrivit legii, instanţa poate examina o asemenea cerere doar după ce autoritatea publică competentă cu soluţoinarea acesteia a refuzat suspendarea actului administrativ sau nu a soluționat cererea de suspendare în termenul prevăzut de lege.

Vedeți și:

Șeful suspendat al PA îl confruntă pe Stoianoglo! Decizia procurorului general, atacată în instanță. Morari: Am mai avut așa „pricoale”

(update) Activitatea PCCOCS și Procuraturii Anticorupție, în vizorul procurorului general. Viorel Morari, suspendat din funcție

Încă unul! După Viorel Morari, și șeful interimar al PCCOCS, Dorin Compan, suspendat din funcție

Alexandr Stoianoglo a numit un nou procuror-șef interimar al PCCOCS

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 0.0000%
USD USD 16.7700 0.0000%
RUB RUB 0.2176 0.0000%
RON RON 4.0054 0.0000%
UAH UAH 0.5935 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile