Logo Realitatea.md

Cererile de demisie a trei judecători, examinate mâine la CSM. Printre acestea, se regăsesc numele unor magistrați controversați

24 Iunie 2019, 11:34 // Actualitate

Trei magistrați intenționează să plece din sistemul judecătoresc. Aceștia au depus cereri de demisie din funcții, care urmează a fi examinate mâine, 25 iunie, la ședința Consiliului Superior al Magistraturii. 

Pe ordinea de zi a ședinței CSM se regăsesc 28 de subiecte, inclusiv cele trei cereri de demisie.

Valeriu Doagă, judecător la Curtea Supremă de Justiție, este unul din cei trei magistrați care urmează să plece din sistem. Acesta a depus deja o cerere care va fi examinată marți la CSM. Nu este pentru prima dată când magistratul își exprimă o astfel de intenție. 

La sfârșitul anului trecut, Valeriu Doagă a depus o cerere de demisie, însă și-a retras-o după ce s-a răzgândit. S-ar putea ca și de această dată, cererea de demisie a judecătorului să aibă o soartă similară, asta deoarece pe ordinea de zi a CSM se află și un subiect cu privire la prelungirea mandatului lui Doagă, la solicitarea președintelui CSJ, Ion Druță.

Valeriu Doagă activează în cadrul instanței supreme încă din 2006. Numele acestuia este legat de mai multe dosare pierdute de Moldova la CEDO, dar și de cazul ”La Izvor”, când insulele din parcul respectiv au trecut în proprietatea Finpar Invest. 

De asemenea, cerere de demisie din funcție a depus și Gheorghe Iovu, magistrat la Curtea de Apel Chișinău. În anul 2012, Iovu s-a ales cu mustrare aspră după ce i-a redus termenul de detenție lui Adrian Nichifor de la 17 la doar 5 ani de pușcărie. Adrian Nichifor a fost reținut în 2010, după ce în timpul unei încăierări într-un bar din Grozești, raionul Nisporeni, a tras cinci gloanțe în fratele fostului comisar din Nisporeni. După un an, judecătoria sectorului Ciocana l-a condamnat pe Nichifor la 17 ani de închisoare. În 2012, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Chișinău, care i-a tăiat 12 ani din sentință și l-a condamnat la numai 5 ani de detenție. 

Tot mâine, urmează a fi examinată cererea de demisie a Iuliei Cimpoi, magistrat la Curtea de Apel Chișinău. Iulia Cimpoi a făcut parte din completul de judecători care la începutul anului, a obligat Primăria Chișinău să vândă proprietarilor centrului comercial UNIC terenul afecerent clădirii, cu o suprafață de 1,38 ha. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile