Logo Realitatea.md

Cetatea Soroca vs Cetatea Suceava: Peste 3 milioane de euro au fost alocate de UE pentru restaurarea „bijuteriilor medievale” (GALERIE FOTO)

26 Octombrie 2017, 13:07 // Economie
// Autor:  
Tatiana Marcu

Restaurarea Cetății Soroca, unul dintre cele mai atractive obiective turistice din Republica Moldova, se distinge printre rezultatele obținute în cadrul proiectului trilateral „Bijuterii medievale: Hotin, Soroca, Suceava”, finanțat de Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013. Pentru restaurarea celor trei cetăți, Uniunea Europeană a alocat peste 3 milioane de euro. 

Două dintre cele trei cetăți - Soroca și Suceava au fost vizitate de Caravana jurnaliștilor din cele trei țări, în perioada 16-22 octombrie curent. Jurnaliștii au putut vedea o imagine nouă, îmbunătățită a celor două bijuterii medievale.

Grație proiectului implementat, numărul turiștilor care au vizitat aceste regiuni a crescut considerabil. Cei 60 000 de turiști care au participat, în 2015, la Festivalul Medieval organizat simultan la Soroca, Suceava, Hotin certifică popularitatea pe care aceste principale puncte de atracție au câștigat-o în toate cele trei țări.

Proiectul a readus în atenția tuturor atracțiile istorice, oferind servicii turistice la standarde europene. De asemenea, strategia de marketing adoptată de echipa de implementare a reușit să facă cunoscute rezultatele proiectului în toate cele trei țări, promovând în special realizările care au avut loc în această regiune.

Stela Zabrian, care activează în Consiliul raional Soroca și s-a ocupat de acest proiect, susține că timp de doi ani de renovare a cetății au existat mai multe probleme.

„Dacă colegii din România erau foarte experimentați în comparaţie cu noi în implementarea proiectului atunci când aveam nevoie de un document, procedura de semnare era oarecum anevoioasă. În Ucraina aveau mai puţină experienţă, în schimb ei se mobilizau foarte repede atunci când erau lucruri de urgență. De fapt problema cea mai mare a fost că legislația din cele trei țări era diferită, la fel erau trei modalități de a lucra cu băncile. De exemplu, Ucraina a pierdut mulți bani în urma convertirii din euro în hrivni, pe care nu-i putem recupera nici în prezent. Dar a fost un proiect foarte frumos. Despre bijuteria noastră a aflat mai multă lume, din momentul încheierii proiectului şi deschiderii cetăţii pentru vizitatori, numărul de turişti mărindu-se substanţial”, a declarat secretarea Consiliului raional Soroca, Stela Zabrian.

Potrivit ei, pe lângă reconstrucția Cetății Soroca, s-a amenajat teritoriul în jurul acesteia, s-a îmbunătățit drumul de acces până la cetate, s-a realizat o scenă de vară în cadrul complexului arhitectural al cetății. De asemenea, s-au instalat 121 dispozitive luminoase pentru dezvoltarea iluminatului public în jurul Cetății Soroca, s-au montat 24 de indicatoare de direcție rutieră spre cetate. 

Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, clădită din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru, și reconstruită în piatră sub Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea.

Grație aceluiași proiect, și Cetatea de Scaun a Sucevei a fost restaurată, având o finanţare în valoare de 46,9 milioane de lei. Aceasta a presupus, în principal, stabilizarea versantului de nord şi închiderea cetăţii pe această latură, refacerea unor părţi din cetate, construcţia fiind ridicată cu aproximativ 20 la sută, introducerea de instalaţii electrice, reţea de alimentare cu apă, hidranţi şi staţie de epurare, dar şi reabilitarea zonei de protecţie.

Pentru creşterea atractivităţii, în perimetrul Cetăţii de Scaun a fost instalat un sistem de sunet şi lumini care proiectează umbre fragmentare de călăreţi, însoţite de zgomot specific, apoi umbre de gardieni şi zgomote care imită străjeri în mişcare. Totodată, în cetate se aude un fond sonor de slujbă religioasă, urmat de prezentarea de umbre de domniţe cu fundal sonor de vorbe şi râsete.

Pe diverşi pereţi ai cetăţii sunt proiectate umbre de cavaleri luptându-se, un călău decapitând şi un executat cerând milă, gardieni rostogolind butoaie, un fierar turnând metal, iar în finalul spectacolului, pe fascicule de fum, sunt proiectate raze laser ce redau imaginea lui Ştefan cel Mare.

Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificaţii al Moldovei, fiind edificată în perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375-1391). Prima atestare este un document din 10 februarie 1388, emis din "fortul muşatin" care a fost nucleul iniţial al Cetăţii de Scaun.

Obiectivul Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova a fost îmbunătățirea situației economice, sociale și cea a mediului înconjurător în aria programului, în contextul unor granițe sigure, prin intensificarea contractelor dintre partenerii de pe fiecare parte a graniței. Valoarea totală a programului transfrontalier este de peste 126 milioane de euro.

Caravana jurnaliștilor a fost organizată de Secretariatul tehnic comun al POC și a permis vizitarea a 13 proiecte diverse.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4479 0.4924%
USD USD 17.7711 -0.4911%
RUB RUB 0.2704 -1.0249%
RON RON 4.0440 0.4671%
UAH UAH 0.7243 -0.5356%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile