Logo Realitatea.md

Cetățean german, vizat pe nedrept într-un dosar penal în Moldova?! Ce spune avocata acestuia

16 Noiembrie 2019, 12:29 // Societate

Avocata unui cetățean german acuză că clientul său, deși a fost tras pe sfoară și reținut nemotivat de mai multe ori, este vizat pe nedrept într-un dosar penal în Moldova. Într-o conferință de presă la IPN, avocata Angela Procopciuc a declarat că clientul său, Friedrich Maier, este învinuit că prin intermediul reprezentantului său a falsificat un document oficial, despre care el nici nu știe. De asemenea, este învinuit că, la fondarea unei întreprinderi de construcții în Republica Moldova, partenerul său local (pretinsa victimă) a fost deposedat de capitatul său statutar.

Avocata a relatat că totul a început în 2002-2004, când Friedrich Maier a acceptat să fie co-fondatorul unei întreprinderi cu capital străin în Republica Moldova. Pentru că se afla în Germania, a eliberat o procură pentru a fi reprezentat în toate acțiunile ce țin de firma respectivă.

Potrivit avocatei, cetățeanul german a fost reținut de două ori, în Bulgaria și Bosnia și Herțehovina, pe motiv că este în căutare internațională. Însă, în ambele cazuri a fost eliberat pentru că partea moldovenească nu a prezentat dovezi concludente privind vinovăția acestuia și a refuzat extrădarea sa.

În Republica Moldova, avocata spune că Procuratura a refuzat să-i elibereze copiile actelor de învinuire, demersul de alegere a măsurii preventive și alte acte legate de acest dosar. Angela Procopciuc mai spune că în privința clientului ei s-au încălcat drepturile fundamentale, s-a întreprins dubla urmărire, lucru interzis.

Angela Procopciuc susține că a prezentat probe precum că Friedrich Maier nu se ascunde, are loc permanent de trai în Germania, vrea să colaboreze, vrea să fie audiat, să se facă investigații pentru a stabili adevărul. În ultimul demers la Procuratură, avocata a cerut ca dosarul să fie strămutat la locul aflării învinuitului, în Germania, însă deocamdată nu a primit răspuns.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5315 0.6363%
USD USD 17.0715 -0.3275%
RUB RUB 0.2405 -0.4965%
RON RON 4.0321 0.6314%
UAH UAH 0.6291 -0.4589%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile