Logo Realitatea.md

Cetățenii din diasporă pot veni cu propuneri către CEC pentru a deschide secție de votare în localitatea unde se află

06 Iulie 2020, 16:22 // Politica

Comisia Electorală Centrală (CEC) vine cu un apel către asociațiile moldovenești din diasporă să înainteze, până la 14 iulie curent propuneri privind necesitatea deschiderii secțiilor de votare în țara de reședință a acestora pentru a putea mai ușor să fie organizate alegerile prezidențiale din toamna acestui an.

Propunerile urmează să fie expediate pe adresa info@cec.md și va include denumirea țării, denumirea localității/localităților, numărul estimativ de alegători care domiciliază în fiecare localitate și numărul de secții de votare necesar pentru fiecare localitate.

De asemenea, CEC îndeamnă cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate și intenționează să participe la alegerile prezidențiale din toamna acestui an, să se înregistreze prealabil.  Alegătorii se pot înregistra pe tot parcursul anului, cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului și au dreptul, cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, să anuleze înregistrarea prealabilă efectuată anterior. Înregistrarea poate fi efectuată on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md sau pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la CEC și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării, în vederea constituirii secţiilor de votare suplimentare, precum și de a determina numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite acestora.

Cetățenii din diasporă sunt îndemnați să participe activ în procesul electoral, nu doar în calitate alegători, dar și de funcționari electorali, să se implice în activitățile de informare a alegătorilor și să beneficieze de oportunitățile de instruire oferite de Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, inclusiv prin intermediul platformei e-learning.

Precizăm că, legislația electorală prevede că, în cazul alegerilor prezidențiale, sunt organizate secții de votare pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova. Totodată, cu acordul autorităților competente ale țărilor respective, pot fi organizate secții de votare suplimentare și în alte locații.

Precizăm că alegerile prezidențiale din acest an vor avea loc la data de 1 noiembrie.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4425 -1.2013%
USD USD 16.5518 -0.3846%
RUB RUB 0.2245 -0.7077%
RON RON 4.0207 -1.1967%
UAH UAH 0.5998 -0.0333%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile