Logo Realitatea.md

Chișinăul condamnă acțiunile inadmisibile ale Tiraspolului. „Securitatea țării și drepturile omului nu se negociază”

02 Iulie 2020, 15:44 // Actualitate

Chișinăul condamnă acțiunile unilaterale și inadmisibile ale Tiraspolului de îngrădire a liberei circulații a cetățenilor, acțiuni care încalcă drepturile omului și documentele statutare în procesul de reglementare transnistreană. Securitatea țării și drepturile omului nu se negociază, a declarat viceprim-ministra pentru reintegrare, Cristina Lesnic. Oficiala a convocat astăzi un briefing de presă, după ce a fost audiată, împreună cu ministrul Apărării, în Comisia parlamentară pentru securitate și ordine publică.

Foto: gov.md

Cristina Lesnic a amintit că, în perioada 17 martie – 1 iunie 2020, în Zona de Securitate au fost semnalate 37 de cazuri noi de instalare ilegală de către Tiraspol, fără înștiințarea Comisiei Unificate de Control, a posturilor de control (fixe, mobile, pedestre) și de montare a altor instalații de îngrădire a trecerii în jurul a 11 localități aflate sub jurisdicția autorităților constituționale în 11 localități. Aceste localități sunt Cocieri, Corjova, Molovata Nouă, Pohrebea, Varnița, Copanca, Hagimus, Hârbovăț, Fârlădeni, Talmaza, Chircăiești. Numărul total estimativ al locuitorilor acestor sate care puteau fi afectați de acțiunile ilegale ale Tiraspolului ar fi aproximativ de 48888.

Totodată, partea transnistreană a blocat de fiecare dată încercările observatorilor militari din Forțele Mixte de Pacificare de a se deplasa la fața locului, pentru a documenta regulamentar încălcările.

Astfel, prezența posturilor ilegale, refuzul de a le elimina, blocarea activității observatorilor militari dezechilibrează mecanismul de monitorizare a Zonei de Securitate. Aceasta demonstrează sfidarea operațiunii de pacificare pe râul Nistru și subminează formatul existent al acestei operațiuni, inclusiv îngrădirea deliberată a drepturilor omului și în particular a dreptului la libera circulație.

Interzicerea intrării și ieșirii din regiunea transnistreană, anunțată astăzi, a tensionat și mai mult populația atât din regiune, cât și de pe malul drept al Nistrului, populație care are nevoie stringentă de a se deplasa și de a munci pentru a-și hrăni familiile, a vizita medicul sau au alte aspecte de urgență.

Această „activizare” în Zona de Securitate denotă strategia Tiraspolului, de altfel, deloc camuflată, de a-și consolida forțele pe „linia administrativă”, ceea ce reprezintă o acțiune extrem de periculoasă, care atentează la integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova.

Facem apel către Tiraspol și de a se abține de la represiuni de sancționare împotriva celor care și-au exprimat nemulțumirile prin proteste libere și să examineze demersurile lor.

Cristina Lesnic a cerut Tiraspolului să elimine necondiționat posturile ilegal instalate și să restabilească libera circulație a cetățenilor Republicii Moldova pe ambele maluri ale Nistrului.

Cristina Lesnic și ministrul Apărării, audiați de Comisia parlamentară apărare și ordine publică pe subiectul instalării celor 37 de posturi ilegale de către transnistreni

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6172 -0.3135%
USD USD 16.5952 -0.1234%
RUB RUB 0.2257 -0.1769%
RON RON 4.0556 -0.3391%
UAH UAH 0.6004 0.0667%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile