Logo Realitatea.md

Chișinăul nu va rămâne fără apă în urma secetei hidrologice. Valeriu Munteanu: „Excludem o astfel de posibilitate”

15 Aprilie 2016, 16:39 // Societate

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu a declarat că exclude posibilitatea ca locuitorii municipiului Chișinău să rămână fără apă la robinete din cauza secetei hidrologice. Acesta susține că „priza de apă a Chișinăului nu va fi pusă în pericol”.

„Republica Moldova trece prin cea mai dură secetă hidrologică din ultimii 50 de ani, iar nivelul apei în Nistru și Prut, abia ajunge la 30-35% din necesarul de apă pentru această perioadă a anului”, a scris Valeriu Munteanu pe contul său de Facebook. 

Acesta a oferit explicații cu privire la situația în care se află principalele râuri din Moldova la moment din cauza secetei: „80% din cantitatea de apă a Prutului și Nistrului se acumulează pe teritoriul Ucrainei, în Carpați, de aceea cantitățile de precipitații căzute în Republica Moldova contribuie foarte puțin la nivelul apei în aceste râuri, iar în ultimele 9 luni, în Carpații ucraineni, au căzut cantități mai mult decât insuficiente de precipitații lichide și solide”.

Ministrul a mai spus că ploile din ultima săptămână pot să satisfacă doar necesitățile pedologice ale statului nostru, nu și cele hidrologice.

„Priza de apă a Chișinăului, aflată pe Nistru, la Vadul lui Vodă, este la un nivel foarte scăzut de apă, dar toată lumea trebuie să știe că după Chișinău, în avalul fluviului Nistru, ultima priză importantă de apă, este cea a regiunii Odessa, respectiv ucrainenii de la barajul Novodnestrovsk din rațiuni inclusiv pragmatice, eliberează cantități suficiente de apă, astfel încât, să fie siguri că priza de apă a regiunii Odesa nu va fi pusă în pericol, iar în mod implicit nici priza de apă a Chișinăului, unde trebuie să recunoaștem, ar fi necesare anumite lucrări de coborâre a pompelor de apă, la fel cum s-a făcut, în ultimul timp, la mai multe prize de apă pe râul Prut”, a conchis ministrul, îndemnând populația să nu facă panică.

Menționăm că Serviciul Meteorologic de Stat a prelungit codul galben de secetă hidrologică până la data de 19 aprilie. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile