Logo Realitatea.md

Chicu, despre banii dezghețați de Sandu: Ne bucurăm, dar veniturile depind de modul în care funcționează economia

20 Noiembrie 2019, 07:33 // Economie

Prim-ministrul Ion Chicu a vorbit despre faptul că Guvernul se bucură de suportul de pe externe, de altfel dezghețat de fostul Cabinet de miniștri condus de Maia Sandu, dar veniturile în sine depind de modul în care funcționează economia în stat. Declarația a fost făcută după ședință ca răspuns la întrebarea: de unde sunt bani pentru cele șapte inițiative anunțate?

„Situația privind bugetul public național este destul de complicată. Nici mai mult, nici mai puțin, exact de complicată cum a fost o lună în urmă, cu două, la început de an sau la sfârșit de iunie. Pe conturile bugetului public național, la 14 noiembrie, erau ceva mai mult de 4 miliarde de lei. Ați putea compara și cu soldurile în conturi la sfârșitul lunii iunie.

Într-adevăr în această perioadă au intrat sume semnificative din contul creditelor sau granturilor acordate de partenerii externi, inclusiv UE, FMI. Aceste sume au fost inițial planificate în Legea bugetului pentru anul 2019, care a fost elaborată încă în toamna anului 2018. Deci a fost o executare a bugetului așa cum a fost planificat demult, a declarat Ion Chicu.

Prim-ministrul a adăugat că: „Partea primordială a bugetului sunt taxele sau veniturile provenite din taxe și impozite pe intern. Noi ne bucurăm de suportul de pe extern, dar trebuie să înțelegeți că marea majoritate a veniturilor depind de modul în care funcționează economia.

Economia continue să funcționeze conform ritmurilor pe care le-am depistat în prima jumătate a anului, deși date statistice despre evoluția economiei vom avea doar la 15 decembrie, unele evoluții din păcate trezesc o îngrijorare, de exemplu în transporturi avem o diminuare. Avem ferma convingere că partea veniturilor de stat la bugetul public național va fi completată și noi vom asigura financiar toate proiectele și cheltuielile.

Tot el a asigurat că vor continua să fie aprobate proiecte cu caracter social.

„Am deja cifrele privind parametri bugetari pentru anul viitor. În aceste zile și nopți am lucrat intens la Ministerul Finanțelor. Toate proiectele sociale care au fost anunțate au acoperire financiară în bugetul pentru anul 2019. Cu excepția majorării de salariu, restul proiectelor costă în jurul de 1 miliard 100 milioane de lei.

Încă 1 mlrd 125 mln va costa majorarea salariilor în sectorul bugetar. Această majorare a fost planificată în decembrie 2018, când eu am venit în fața societății cu Legea salarizării. Acolo era prevăzută majorarea treptată a salariilor în sectorul bugetar. Majorăm salariile în medie cu 10%, deși în unele categorii avem și 30%.

Banii sunt demult planificați și respectiv vor fi disponibili. Nu este necesar să majorăm impozitele, să sporim povara fiscală pe agenți economici, pe cetățeni. Vă asigur că speculațiile care se fac asupra unui deficit nu sunt întemeiate, cum și nu au fost până acum. Surse de finanțare sunt: venituri din impozite și taxe, valori imobiliare de stat, privatizarea activelor statului, suport de pe extern - vom îndeplini condițiile pentru tranșa a doua, a conchis acesta.

CITEȘTE ȘI ce a spus ex-prim-ministra înainte de a fi demisă:

Banii pe care îi va pierde statul, dacă va cădea Guvernul. Sandu: „Să fie foarte clar”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2828 0.2683%
USD USD 17.3212 -0.1769%
RUB RUB 0.2742 0.4764%
RON RON 4.0350 0.2659%
UAH UAH 0.7352 -0.0408%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
11 dec, 11:42 //

colaj: realitatea.md File cu lista beneficiarilor finali ai fraudei bancare din raportul Kroll 2, despre care Stoianoglo spunea că nu există. Slusari confirmă autenticitatea (DOC)

06 dec, 13:45 //

Deputați PDM și PSRM s-au întâlnit la un „şașlâc” la democratul Eugeniu Nichiforciuc, la Florești. Ar fi participat și Igor Dodon

08 dec, 14:53 //

Foto Simbol S-a urcat beat la volan și s-a tamponat cu mașina într-un pilon. Două adolescente au decedat, iar alți trei tineri, grav răniți

11 dec, 14:08 //

colaj: realitatea.md Puteau ajunge în orfelinate sau aziluri de bătrâni! Loturi de haine și încălțăminte, distruse de Serviciul Vamal cu buldozerele

10 dec, 16:34 //

Țuțu a fost anunțat în căutare internațională de către Interpol. Se cunoaște unde se află în prezent acesta

09 dec, 19:35 //

colaj: realitatea.md Șeful suspendat al PA îl confruntă pe Stoianoglo! Decizia procurorului general, atacată în instanță. Morari: Am mai avut așa „pricoale”

10 dec, 10:00 //

LIVE! Anatolie Postică, ex-șeful SPIA, susține conferința: „Escrocheriile imobiliare. Investigația jurnalistică realizată de România Breaking News. Cazuri concrete de corupere a funcționarilor din procuratură și alte instituții din RM

10 dec, 13:01 //

Alexandr Stoianoglo a numit un nou procuror-șef interimar al PCCOCS

06 dec, 15:15 //

Stoianoglo s-a autosesizat în privința informațiilor despre averile ascunse ale lui Viorel Morari. „Verificăm faptele indicate în presă”

10 dec, 15:02 //

Patru persoane, reţinute de CNA într-o nouă schemă de corupție la Primăria Chișinău și ASP. Șefă de direcție, filmată cum ia mită (VIDEO)