Logo Realitatea.md

Chicu, despre UE, FMI și „creditul rusesc”. Pe alocuri cu replici: „Negociem la greu, ca să nu zic cu sânge” (VIDEO)

10 Iulie 2020, 18:30 // Politica

Prim-ministrul Ion Chicu a mulțumit, într-un briefing de presă susținut azi-seara, partenerilor europeni, în contextul deciziei Comisiei Europene de a debursa cea de-a doua și ultima tranșă de 30 de mil. de euro din ajutorul macro-financiar. În același timp, nu a uitat să aducă critici la adresa Maiei Sandu, fosta prim-ministră care ieri a învinuit actuala guvernare, precum că a scăpat cea de-a treia tranșă de 40 de mil. de euro. De fapt, oficialul a dat de înțeles că de asta sunt vinovate Guvernele anterior, inclusiv, Cabinetul de miniștri condus de Maia Sandu.

Lidera PAS, Maia Sandu, a publicat ieri, adică cu o zi înainte de decizia Comisiei Europene, despre faptul că tranșa a treia, în valoare de 40 milioane euro, a fost anulată din cauza iresponsabilității și lenei guvernării de la Chișinău. Din acești bani, 20 milioane de euro erau donație, bani care nu trebuiau întorși Uniunii Europene. 

Azi, Ion Chicu a spus că guvernele anterior sunt de vină, pentru că nu au făcut ceva pentru a primi acest ajutor, dând de înțeles că Guvernul pe care-l conduce pur și simplu nu a avut timp pentru a le îndeplini, odată ce programul de ajutor macro-financiar expira la 18 iulie.

„Republica Moldova, nu Guvernul, nu candidații la funcția de președinte, a îndeplinit condiționalitățile stabilite încă în 2017 (n.r. Guvernul condus de Pavel Filip), printre care și ultimele 8 acțiuni suplimentare convenite în februarie 2020, fapt ce a dus la debursarea tranșei a doua de 30 de mil. de euro. Așteptăm la sfârșitul lunii banii propriu-ziși, dintre care 20 mil. sub formă de credite și 10 mil. - grant. 

Îl voi cita pe comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, care a apreciat pozitiv eforturile depuse de Republica Moldova în realizarea reformelor - „felicit Moldova pentru eforturile depuse în realizarea reformelor, de exemplu în îmbunătățirea sistemului de justiție și combaterea corupției”. Această opinie cu adevărat contează, nu a altor exponenți, inclusiv, care fac parte din Parlamentul European.

Condiționalitățile pentru a fi debursată prima tranșă de 30 de mil. de euro, în octombrie 2019 (n.r. Guvernul Sandu), au fost îndeplinite de Republica Moldova între 2017-2018. Niciunul din trei Guverne, inclusiv cel gestionat vara, nu a îndeplinit nicio condiționalitate pentru a fi debursată a doua tranșă, ceea ce este regretabil. Pentru a doua tranșă, actualul Guvern a aprobat proiecte cu privire la achiziții publice, contracararea spălării banilor. Sperăm că în curând vom purcede la negocieri pentru următorul program. Mulțumesc personal ambasadorului Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, pentru discuții și efortul depus”, a declarat Ion Chicu.

  • Alte 100 de mil. de euro pentru combaterea efectelor cauzate de pandemie

În mod separat, UE pune la dispoziția Moldovei și alte împrumuturi de asistență macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro, ca parte a deciziei de a acorda asistență macrofinanciară pentru zece țări partenere pentru a le ajuta să limiteze efectele economice negative provocate de pandemia de coronavirus. Comisia este pregătită să acorde prima tranșă a acestei asistențe macrofinanciare în cel mai scurt timp, după adoptarea legală a Memorandumului de Înțelegere cu Republica Moldova. Memorandumul de Înțelegere stabilește acțiunile politice pentru a fi îndeplinite în schimbul ajutorului.

Asta a confirmat și prim-ministrul la briefing: „Este vorba despre două tranșe a câte 50 de mil. de euro. Noi suntem la etapa de procedură pentru semnarea Memorandului. Sperăm să-l semnăm pe parcursul săptămânii viitoare, având deja negociate și acceptate condiționalitățile, pentru că acești bani au fost incluși în rectificarea bugetului de stat pentru care ne-am asumat răspundere în fața Parlamentului”.

  • „Creditul rusesc” și noul program cu FMI

Ion Chicu a adus vorba și despre „creditul rusesc” de 200 de mil de euro care la fel a fost distribuit la rectificarea bugetului de stat, înainte mai înainte. Acesta spune că, în următoarele două săptămâni, ar putea fi finalizate procedurile tehnice.

După care a continuat cu informații despre negocierile cu FMI asupra unui nou program.

„Suntem pe o poziție bună, pentru că am finalizat fostul program FMI cu succes. Cel nou vrem să fie unul plin de reforme. Este vorba despre 550 mil. de dolari pentru trei ani, dintre care minimum 80-85% vor fi suport bugetar, adică vin la buget. Negociem la greu, ca să nu zic cu sânge. Mesajul nostru este clar - nu acceptăm majorări de impozite și taxe, fiind poziția principială a Guvernului. În funcție de cum vom depăși negocierilor, va depinde succesul. Rămânem optimiști, a conchis prim-ministrul cu referire la finanțe.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 0.4543%
USD USD 16.6157 -0.1652%
RUB RUB 0.2261 0.2661%
RON RON 4.0694 0.4443%
UAH UAH 0.6000 0.1335%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile