Logo Realitatea.md

Chicu anunță când planifică să fie aprobat bugetul de stat și politica bugetar-fiscală pentru 2021 (VIDEO)

23 Noiembrie 2020, 09:48 // Economie

Până pe data de 21 decembrie curent, premierul Ion Chicu, planifică ca bugetul pentru anul 2021, dar și politica bugetar-fiscală să fie aprobate de către Parlament. Documentele urmează să fie în scurt timp aprobate de către Cabinetul de miniștri, iar ulterior remise în comisiile parlamentare de profil, după care dezbătute și aprobate de către deputați în plenul Legislativului. Anunțul a fost făcut astăzi de către Chicu, după întrevederea avută cu Zinaida Greceanîi și Igor Dodon.

„Sperăm că până în data de 21 decembrie să fie aprobate și în lectură finală aceste legi foarte importante pentru țară, astfel încât la 1 ianuarie 2021 Republica Moldova să aibă aprobate și să poată pune în aplicare toate prevederile din aceste documente”, a precizat Chicu.

Potrivit premierului, bugetul pentru anul 2021, a fost elaborat exact ca și în anul curent, adică se va investi masiv în infrastructură, sfera bugetară, apă și canalizare și alte sfere vitale vieții.

„Investițiile vor fi păstrate în infrastructură și pentru anul viitor. Se planifică să fie alocați 1,7 miliarde de lei. Vom continua și programul „Drumuri Bune”. Pentru anul viitor se va investi în acest proiect 900 milioane de lei. De asemenea, se va majora bugetul Fondului Ecologic de Stat de la 300 la 500 milioane de lei, bani care vor fi utilizați pentru aprovizionarea cu apă și canalizare a localităților. Totodată, sunt prevăzuți bani pentru majorarea salariilor în sectorul bugetar cu 30%”, a mai adăugat Ion Chicu.

În același timp, prim-ministrul a spus că și proiectul politicii bugetar-fiscală este gata, după multe dezbateri publice publice. Astfel, Chicu anunță că, Guvenrul nu va renunța la intenția de plafonare a unor taxe locale. „Am văzut reacția unor asociații a aleșilor locali, dar vă spun că aceste taxe sunt un instrument folosit nu chiar corect de administrațiile locale, pentru răfuieli, de aceea acestea vor fi plafonate. Această decizie vine pentru sprijinul businessului local. Vreau să aduc la cunoștință că, angajatorii care vor lua la lucru persoane revenite din diasporă sau proaspeți absolvenți ai instituțiilor de învățământ din țară, vor beneficia de compensarea impozitului achitat la stat”, a conchis Ion Chicu.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0739%
USD USD 17.2814 0.1640%
RUB RUB 0.2358 0.8986%
RON RON 4.3095 0.0859%
UAH UAH 0.6162 -0.0973%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile