Logo Realitatea.md

Chicu: Către 10 aprilie putem avea 2 mii de infectați. Guvernul interzice aflarea în grupuri mai mari de 3 persoane

26 Martie 2020, 20:39 // Societate

Dinamica creșterii numărului de pacienți infectați cu coronavirus vorbește despre faptul că dacă vom continua în așa mod, către 10 aprilie putem atinge bilanțul de 2 mii de infectați. Declarația aparține premierului Ion Chicu, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, care a decis să înăsprească măsurile în perioada stării de alertă.

„Acest număr, dacă ajungem la el - ceea ce este foarte probabil, va pune la grea încercare sistemul nostru medical. Sistemul nostru nu va fi în stare să reziste unui număr mare de adresări. În aceste conditii reiterez importanța respectării tuturor regulilor stabilite de autoritățile statului, măsuri restrictive care nu ne plac și ne incomodează, dar v-o spun cu toată sinceritatea că pericolul este major. De modul în care ne organizăm acum depinde numărul celor infectați și decedați în următoarele 2-3 săptămâni, dacă vom continua să fim iresponsabili vom muri mulți”, a declarat premierul în debutul briefingului.

Potrivit lui, în sistemul medical din Republica Moldova poate acomoda aproape 4 mii de pacienți infectați. Întrucât există posibilitatea de a depăși acest număr vor fi pregătite spații alternative cum ar fi hoteluri și săli. „Dar vor fi spitale improvizate fără un nivel de asistență medical pe care-l avem acum, pentru că problema deficitului de medici nu poate fi rezoltvată într-o noapte”, a a menționat premierul.

Începând cu 27 martie 2020, persoanele care se vor afla în afara domiciliului vor fi obligate să dețină un act de identitate sau un alt act care confirme identitatea.

La fel, se interzice și ziua, și noaptea aflarea în grupuri mai mari de 3 persoane, cu exceptia membrilor familiei de gradul 1 și 2. Această măsură este implementată în mai multe țări inclusiv România.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9118 0.6867%
USD USD 18.0877 0.2389%
RUB RUB 0.2313 0.0000%
RON RON 4.1184 0.6599%
UAH UAH 0.6461 0.8743%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile