Logo Realitatea.md

Chicu, către agricultori: „Nu permiteți lăcustei politice să intre în sectorul Dvs.!” Promisiunile de susținere a acestora care vor fi aprobate mâine (VIDEO)

28 Iulie 2020, 13:04 // Politica

„Nu permiteți lăcustei politice să intre în sectorul Dumneavoastră!” Aceasta este adresarea premierului Ion Chicu după ce ieri, un grup de agricultori din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni, cele mai afectate de cataclismele naturale din acest an, au decis să protesteze blocând un traseu. Potrivit lui Chicu, aceștia au acționat în asemenea mod fiind instigați de doi deputați.

Înainte de aceasta însă, premierul a anunțat că la ședința de Guvern de mâine, Cabinetul de miniștri va aproba un Regulament privind repartizarea a 100 de milioane de lei din Fondul de subvenționare pentru a acoperi parțial pierderile suferite de agricultori pentru terenurile însămânțate cu cereale de prima grupă și pentru culturile afectate de grindină (pomicole, nucifere, viță de vie, culturi legumicole). Astfel, Chicu a spus că contează pe „înțelegerea agricultorilor care cu siguranță pot delimita acțiunile reale de promisiunile unor politicieni”.

„Pentru a aloca mai mult pentru agricultură trebuie să luăm din alte sectoare economice acești bani pentru că nu putem tăia de la copii, de la pensionari, de la drumuri... Apropo, am înțeles că cineva vine cu propunerea să tăiem alocațiile de la drumuri pentru a ajuta agricultorii. Eu sugerez acelor politicieni care vin cu asemenea propuneri să meargă întâi prin satele țării, să vorbească dintâi cu oamenii de acolo, cu primarii de acolo, să-i întrebe ce opinie au ei despre această propunere „revoluționară” aș spune a unor politicieni”, a menționat Ion Chicu în cadrul unui briefing susținut la Guvern.

El a mai opinat că legislația Republicii Moldova este foarte permisivă în materie de proteste și exprimare a nemulțumirii, dar „metoda aleasă de blocare a traseelor naționale, inspirată și instigată de doi deputați, nu este cea mai bună”. „Mă adresez agricultorilor cu rugămintea. Stimați reprezentanți ai acestui sector, nu permiteți lăcustei politice să intre în sectorul Dvs.! Aveți o experiență foarte mare în interacțiunea cu diferite guverne și autoritățile statului. Dacă o să se bage politicani în acest sector nu are cum ramura să înflorească”, a declarat premierul.

Potrivit lui Chicu, Guvernul vine cu măsuri suficiente la această etapă pentru a acorda suport agricultorilor, iar astfel i-a îndemnat pe reprezentanții ramurii la un „dialog focusat pe problemele reale ale agriculturii și mai puțină politică”.

„Vreau să vă rog să nu faceți uz de acțiuni ilegale în măsurile de exprimare a nemulțumirii Dvs., or blocarea traseelor este o acțiune ilegală. Nu vă lăsați ademeniți și instigați de politicienii iresponsabili, care au unicul scop să acceadă la putere, nu să vă ajute Dvs. Și, probabil, veți fi de acord cu mine, că atunci când blocați traseele afectați alți agenți economici din alte sectoare, iar prin aceasta și posibilitatea guvernului de va ajuta Dvs. Vă chem la înțelegere și dialog”, a conchis Ion Chicu în brifiengul o parte din care a fost dedicată măsurilor de susținere a Guvernului pentru agricultori.

Pierderile suferite de agricultori conform evaluărilor MADRM

Astfel, conform evaluărilor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, din suprafața totală de 415 mii de ha însămânțată, 322 mii ha au fost însămânțate cu grâu, iar 215 mii de ha de grâu au fost afectate de la 25% în regiunea de nord a țării până la 60-100% în centrul și sudul țării. Din 215 mii de ha de grâu – mai mult de 140 de mii de ha au fost afectate în proporție mai mare de 60%, iar productivitatea suprafețelor de grâu afectate este foarte mică – între 0,3-1,2 tone grâu la ha.

Evaluări similare au fost făcute și pentru culturile de orz și rapiță. Astfel, mai mult de 180 de mii de ha grâu, orz și rapiță sunt afectate mai mult de 60%, iar circa 19 mii de ha de culturi au fost totalmente compromise și reînsămânțate în acestă primăvară.

Prejudiciul cauzat pentru semănăturile cu grâu este de 700 de milioane de lei, cele de orz – depășește 100 de milioane de lei, iar cele de rapiță – aproape 100 de milioane de lei.

„În aceste condiții, Guvernul a venit cu inițiativa de a aloca la prima etapă 100 de milioane de lei din Fondul de subvenționare pentru a acoperi parțial pierderile suferite de agricultori pentru terenurile însămânțate cu cereale de prima grupă și pentru culturile afectate de grindină (pomicole, nucifere, viță de vie, culturi legumicole)”, a menționat Ion Chicu, precizând că la ședința de mâine a Guvernul va fi aprobat Regulamentul de repartizare a acestor mijloace financiare.

Cât și cum va fi alocat din primele 100 de milioane

  • Fiecare ha reînsămânțat – 540 de lei/ha;
  • Grâu de toamnă afectat mai mult de 60% – 500 de lei/ha;
  • Orz de toamnă – 510 lei/ha;
  • Rapiță de toamnă 700 lei/ha.

Sumele vor fi achitate prin intermediul Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA).

Totodată, Guvernul a luat decizia de a aloca din fondul de intervenție a Guvernului încă o sumă de 100 de milioane de lei pentru aceste scopuri, iar astfel sumele achitate vor fi dublate. Astfel, agricultorii care au suferit pierderi vor primi, conform declarațiilor oficiale:

  • Fiecare ha reînsămânțat – 1.080 de lei/ha;
  • Grâu de toamnă afectat mai mult de 60% – 1.000 lei/ha;
  • Orz de toamnă – 1.020 lei/ha;
  • Rapiță de toamnă 1.400 lei/ha.

După aprobarea Regulamentului, banii vor fi alocați pe parcursul lunii august.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 0.0000%
USD USD 16.6157 0.0000%
RUB RUB 0.2261 0.0000%
RON RON 4.0694 0.0000%
UAH UAH 0.6000 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile