Logo Realitatea.md

Chicu către primari, despre plafonarea taxelor: „APL-urile vor avea instrumente pentru a-și consolida baza bugetului”

30 Noiembrie 2020, 09:56 // Economie

Prim-ministrul Ion Chicu a venit cu o reacție la nemulțumirile primarilor cu referire la plafonarea taxelor locale, subiect care a creat o tensiune între autoritățile publice locale și mediul de afaceri. Oficialul a dat de înțeles că nu se va renunța la modificările politicii bugetar-fiscale în acest sens.

„Guvernul vine cu propunere care, invers, le dă APL-urilor mai multe instrumente pentru a-și consolida baza bugetului”, a declarat acesta luni, 30 noiembrie, în cadrul briefing-ului de presă, după ședința avută cu președintele în exercițiu, Igor Dodon, și speakera Zinaida Greceanîi.

„Săptămâna curentă avem o agendă importantă. Sper că vom aproba politica bugetar-fiscală și poate chiar tot săptămâna curentă va fi aprobată în Parlament, în prima lectură, dar asta depinde de dispoziția deputaților. Noi vom prezenta orice informație de care va fi nevoie. Anterior, am remis spre consultare publică și vreau să le mulțumesc celor care au studiat propunerile, au venit cu alte propuneri și cu critici constructive. Am văzut și populisme. În linii mari, am considerat toate opiniile, ceea ce înseamnă că va fi aprobat un produs comun, astfel încât în 2021 țara să aibă o politică bugetar-fiscală relevantă pentru situația în care ne aflăm”, a declarat Ion Chicu.

„Primarii sunt deranjați de intenția Guvernului de plafonul pentru taxe și impozite care urmează să fie stabilite de APL. Nu vrea să comentez ce și cine stă la baza protestelor. Guvernul vine cu propuneri care, invers, le dă APL-urilor mai multe instrumente pentru a-și consolida baza bugetului. Noi vrem să asigurăm o previziune pentru investitori. Investitorii vor să știe care vor fi taxele nu doar pentru anul curent, dar și peste 2-3 ani”, a explicat oficialul.

În continuare, șeful Executivului a adus drept argumente faptul că oamenii de afaceri ar fi mulțumiți de o asemenea modificare, enumerând declarațiile: Amcham Moldova, FIA, Asociașia Investitorilor din România și altele.

Amintim că primarii au ieșit cu o conferință de presă la care și-au arătat nemulțumirea față de prevederile din proiectul bugetului de stat pentru anul 2021 ce țin de plafonarea taxelor locale. Aceștia spun că vor fi aduse „prejudicii enorme” comunităților locale și că de fapt, în spate, ar sta grupuri de interese obscure. Ulterior, au organizat un protest în fața Guvernului. Azi, vor susține o nouă conferință de presă pe subiect.

Politica bugerat-fiscală va fi aprobat azi de Cabinetul de miniștri la ora 17:00. Realitatealive.md va transmite în direct ședința. Urmărește-ne aici!

La acest subiect:

Primarii ar fi șantajați să nu facă protest! SIS dezminte că are vreo legătură. „Cine a dat ordin?!”

Primarii au protestat față de inițiativa Guvernului de a plafona taxele locale. Expert-Grup a venit cu o propunere către autoritățile centrale

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0309 0.3521%
USD USD 17.3400 0.3147%
RUB RUB 0.2350 -0.0850%
RON RON 4.3143 0.3232%
UAH UAH 0.6166 0.1624%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile