Logo Realitatea.md

Chicu despre moratoriul asupra legii obținerii cetățeniei prin investiție, care expiră săptămâna aceasta: Guvernul nu mai poate prelungi

17 Februarie 2020, 10:07 // Politica

Guvernul nu mai poate prelungi moratoriul la legea privind obținerea cetățeniei Republicii Moldova  prin investiții a cărui termen expiră în această săptămână. Astfel, ce se va întâmpla după, urmează să decidă Parlamentul. Declarațiile au fost făcute astăzi de către Ion Chicu, după tradiționala ședință de lucru cu șeful statului și președinta Parlamentului.

„Guvernul nu mai poate prelungi moratoriul pe legea privind cetățenia prin investiții, această prerogativă îi revine acum Parlamentului. În caz de anulare a acestei legi, s-ar putea ca Republica Moldova să fie obligată să achite despăgubiri. Nu vă pot spune suma exactă, pentru că acestea se vor stabili în eventualul proces de judecată. Vara trecută se vehicula o sumă de 3,5 milioane de Euro, care este o sumă semnificativă”, a menționat Ion Chicu.

Potrivit prim-ministrului, de la adoptarea legii cetățenie prin investiții, cinci persoane au obținut cetățenia Republicii Moldova. Totodată, în contul destinat acestei proceduri în prezent ar fi 500 mii de euro veniți de la cei care au obținut cetățenia țării noastre.

„Pe contul deschis în baza acestui program sunt la moment 500 de mii de euro. În așteptare de examinare sunt 22 sau 25 de cereri depuse de către cetățeni străini. Acum totul depinde de ce decizie va lua Parlamentul, să prelungească moratoriul sau să anuleze această lege”, a conchis Chicu.

Amintim că, anterior, Partidul Acțiune și Soplidaritate a anunțat că va cere anularea acestei legi, pe motiv că „ar pune în pericol securitatea țării, dar și regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană”. De asemenea, menționăm că, moratoriul asupra acestei legi a fost aplicat pe când la conducerea Guvernului era Maia Sandu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile