Logo Realitatea.md

Chicu despre relațiile cu FMI: „Nu acceptăm nici morcov, nici bici, nici bombonică”. Cum vede premierul noile negocieri

26 Noiembrie 2019, 16:34 // Economie

Ion Chicu consideră că nu s-a negociat suficient de bine și temeinic cu Fondul Monetar, privind „măsurile de sporire a poverii fiscale, unele cote de impozite, inclusiv HoReCa”. Premierul a dat de înțeles în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că nu va accepta pentru anul viitor nicio majorare de cote, în afară de cele care deja au fost votate și asumate. „Nu vom cădea de acord să renunțăm  la prioritățile pe care le-am declarat: proiecte sociale și investiții majore în infrastructură”, a spus Chicu.

Premierul a mai declarat că FMI nu trebuie să agreeze ceea ce propune Guvernul, ci să-i înțeleagă poziția. „Noi suntem parteneri, noi nu stăm cu mâna întinsă nici la Fondul Monetar, nici la alte instituții. Unul din partenerii acestui dialog are această poziție; în funcție de poziția celuilalt partener, vom vedea cum vor evolua lucrurile. Rămân optimist în ceea ce privește discuțiile cu Fondul Monetar Internațional”, a declarat Chicu.

Despre principiul Fondului Monetar Internațional „îți dau morcovul, dar îți arăt și biciul”, Ion Chicu a spus că nu-l acceptă.

„Noi nu acceptăm în relațiile noastre nici morcov, nici bici, nici bombonică, nici altceva. Noi vrem să avem dialog constructiv, bazat pe respectarea intereselor țării noastre. Eu sunt sigur că atât cu fiecare instituție financiară internațională, cât și cu parteneri bilaterali noi putem discuta și negocia în baza acestui principiu”, a spus premierul.

Prim-ministrul a menționat totuși că opinia Fondului Monetar Internațional contează, în special, pentru instituțiile financiare internaționale, pentru Uniunea Europeană, pentru potențialele investiții private. Totodată, a remarcat că „companiile mari private au serviciile lor de estimare a situației macrofinanciare dintr-o țară”.

„Eu cred că din acest punct de vedere noi suntem într-o situație bună. Republica Moldova are un grad de îndatorare al guvernului atât pe intern, cât și pe extern raportat la Produsul Intern Brut foarte confortabil – 14% este ponderea datoriei externe a guvernului din Produsul Intern Brut. Vreau să vă spun că în regiune această pondere este cu mult mai mare. Este important ca sursele atrase de pe extern să le utilizăm exact acolo unde este cel mai necesar, adică pentru investiții publice în infrastructură. Asta și vom face”, a răspuns Chicu.

Potrivit lui, Republica Moldova este în stare să-și satisface necesitățile curente și cheltuielile curente, pentru consum.

„Noi suntem în stare să majorăm din contul resurselor interne și salariile, și pensiile. Bineînțeles, nu în măsura în care ne-am dori, dar ca să ajungem la etapa ca noi să majorăm salariile și pensiile în măsura în care ne dorim, noi trebuie să avem infrastructură, economie, investiții private și o gestiune foarte eficientă a activelor statului”, a conchis prim-ministrul.

Citeste tot despre: chicu, FMI
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3526 0.4771%
USD USD 17.8588 0.1851%
RUB RUB 0.2732 -1.1220%
RON RON 4.0252 0.3866%
UAH UAH 0.7282 -0.0686%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile