Logo Realitatea.md

Chicu îl acuză pe Slusari că ar face lobby în contextul compensațiilor cerute pentru agricultori. Reacția deputatului

14 Septembrie 2020, 12:12 // Politica

Prim-ministrul Ion Chicu îl acuză pe deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari, că ar promova interesele personale sau a unui grup de agricultori ca să obțină mai multe compesații de la stat pentru fermierii afectați de caniculă, în contextul ajutorului de la stat care este acordat pentru pierderile suportate la unele categorii de produse agricole post-recoltare.

Foto: pages.md

„Am văzut deja mișcări din partea unor mari promotori ai agricultorilor, care sunt gata să taie și pensii și salarii numai ca să-și satisfacă interesele lor personale. Ei împart sute și milioane în stânga și în dreapta, însă nu am văzut să vină cu vreo inițiativă de unde să taie aceste cheltuieli. Ei propun să tăiem de la drumuri și să rămânem cu datorii pe la anul, însă ei nu știu că statul nu poate să rămână cu erierate bugetare, fiind și o condiționalitate a FMI. De aceea, un lobbyst care vine cu propunerea să nu le dăm bani celora care au construit drumuri, dar să dăm agricultorilor că el are interese acolo este foarte grav. Noi asta nu vom admite”, a afirmat premierul, după întrevederea de astăzi cu șeful statului Igor Dodon și președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi.

Chicu susține de asemenea, că Guvernul va încerca în perioada următoare să acumuleze resusre financiare în buget pentru a puta ajuta fermierii, iar consultările cu agricultorii continuă în acest sens.

Alexandr Slusari a venit cu o reacție la acuzațiile lui Ion Chicu precizând următoarele:

„Un prim-ministru de buzunar azi a rostit o groază de minciuni pe un metru patrat. Principala minciună sfruntată, spusă de această umbră a lui Dodon, ține de un interes personal pretins al meu în lobarea mai multor compensații pentru fermieri. Da, eu sunt promator al intereselor agricultorilor și satelor din 2001, de când am început să activez în cadrul unei organizații profesionale a producătorilor agricoli. Aproape de 20 de ani fac acest lucru dezinteresat sub aspectul conflictului de interese. Nu dețin niciun ar de pământ agricol sau neagricol. Niciodată nu m-am ocupat cu afaceri în producere agricolă sau cu activitatea de comerț.

Tot ce urmăresc eu și colegii mei, este salvarea agricultorilor mici și mijlocii, care au legătură social-spirituală cu satele noastre. Noi dprim să prevenim expansiunea agroholdingurilor, a șomajului și exodului masiv al oamenilor de la sate. Să nu permitem lichidarea sutelor de localități rurale”, a scris Slusari pe pagina sa de Facebook.

Deputatul i-a cerut prim-ministrului Chicu să spună public „care este interesul său personal în alocarea compensațiilor agricultorilor” și dacă el cunoaște despre măcar un teren agricol sau neagricol, care aparține familiei sale. „În caz contrar, el, dacă mai are măcar un miligram de responsabilitate, trebuie să-și dea demisia. Nu voi coborâ la nivelul lui Ion Chicu și nu voi divulga cuvintele dânsului în adresa mea în luna august în cadrul discuțiilor pe problemele agriculturii, care denotă un nivel „intelectual-cultural" al acestui om”, conchide Slusari. 

Precizăm că, Platforma DA în nenumărate rânduri a cerut Guvernului să aloce mai mulți bani pentru a compensa cheltuielile agricultorilor, provocate de canicula din acest an ce a dus la diminuarea sau chiar compromiterea în totalitate a roadei pe care urmau să o recolteze. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6212 -0.5862%
USD USD 16.6303 0.0211%
RUB RUB 0.2215 -0.4494%
RON RON 4.0373 -0.5983%
UAH UAH 0.5908 -0.2869%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile