Logo Realitatea.md

Chicu recunoaște că examinează noi măsuri restrictive anti-COVID. Asta chiar dacă Dodon spunea că nu va admite acest lucru și „vom gestiona situația așa cum este”

25 Noiembrie 2020, 18:57 // Actualitate

Guvernul examinează posibilitatea introducerii unor noi măsuri menite să stopeze răspândirea pandemiei de coronavirus. Acestea vor fi adoptate în cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) de vineri. Acest fapt a fost recunoscut în cadrul unei întrevederi dintre premierul Ion Chicu cu Simon Springett, coordonator rezident ONU în țara noastră și Igor Pokanevych, șeful oficiului Organizației Mondiale a Sănătăţii în Moldova, la care a participat și ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

foto: gov.md

„Vrem să vedem ce măsuri mai putem întreprinde pentru a stabiliza situația pandemică. Lucrăm acum asupra elaborării unei liste cu acțiuni privind gestionarea situației epidemiologice. Vineri, 27 noiembrie, o vom aproba în cadrul Ședinței Naționale Extraordinare în Sănătate Publică și vom lua deciziile respective”, a spus Ion Chicu, în contextul în care azi Moldova a depășit 100 mii cazuri de infectare cu noul virus.

Premierul a precizat că autoritățile întreprind toate măsurile pentru sporirea capacităților sistemului medical, însă este îngrijorat de tendința alarmantă de infectare.

De altă parte, Igor Pokanevych a asigurat că Republica Moldova urmează să primească un lot de tehnică și echipamente medicale din partea Uniunii Europene, inclusiv 40 de aparate de ventilare necesare în lupta cu COVID-19.

De asemenea, discuțiile au vizat și achiziționarea vaccinului anti-Covid-19. Prim-ministrul s-a informat despre perioada când acesta ar putea ajunge în țara noastră, în ce cantități și care sunt etapele necesare de parcurs pentru achiziționarea vaccinului. Șeful oficiului OMS în Moldova a declarat că în câteva săptămâni va dispune de informații concrete la acest capitol, iar la moment se examinează lista producătorilor de vaccinuri. Primele loturi de vaccinuri ar ajunge pentru cca 30% din populația Republicii Moldova.

„Avem nevoie de un plan de comunicare și informare a societății privind aspectele importante pe care trebuie să le cunoască privind vaccinarea anti-Covid. Vom avea nevoie de suportul OMS la acest capitol”, a spus Ion Chicu.

Simon Springett și Igor Pokanevych au asigurat că ONU și OMS vor continua să sprijine eforturile Republicii Moldova în combaterea situației pandemice.

Este de menționat că, în cadrul unei conferințe de presă susținută după primul tur de scrutin prezidențial din 1 noiembrie, Igor Dodon spunea că nu va admite niciun fel de noi restricții în contextul pandemiei și vor gestiona situația „așa cum este”, spre deosebire de Maia Sandu, spunea Igor Dodon atunci, care „va lua exemplu de la UE și va închide total țara”.

„Eu vă promit că, în calitate de președinte, nu voi permite întoarcerea carantinei și restricțiilor economice. Noi vom gestiona situația așa cum este! Dar, eu sunt ferm convins că Maia Sandu va lua exemplu de la UE și va închide total țara. Și agenții economici, și, din nou, școlile și grădinițele, pe perioada pandemiei. Pentru următoarele 2-3 luni”, a declarat Igor Dodon pe data de 3 noiembrie.

Precizăm că, chiar dacă Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale, Igor Dodon este deocamdată în funcția de președinte în exercițiu al țării, iar președintele ales Maia Sandu urmează să intre în funcție după data de 24 decembrie.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0000%
USD USD 17.2814 0.0000%
RUB RUB 0.2358 0.0000%
RON RON 4.3095 0.0000%
UAH UAH 0.6162 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile