Logo Realitatea.md

Chicu reiterează: Cele 70 de milioane de lei în dosarul „Gemenii” vor fi achitate din bugetul justiției, deși decizia este criticată de CSM și experți

24 Februarie 2020, 11:11 // Actualitate

Premierul Ion Chicu nu renunță la ideea de a oferi cele 70 de milioane de lei, pe care îi va lua de la sectorul justiției, pentru a-i oferi recompensă persoanelor implicate în dosarul „Gemeni”, după ce Republica Moldova a fost obligată de CEDO să întoarcă suma celor păgubiți, deși intenția a fost criticată de Consiliul Superior al Magistraturii și de unii experți politici.

„Noi nu vom lua acești bani de la copii, pedagogi sau pensionari și nu avem de unde să-i luăm din altă parte. Fiecare bănuț din bugetul țării este planificat, iar pentru identificarea acestor 70 de milioane de lei, am rugat Ministerul Finanțelor să pregătească rectificarea bugetului sistemului judecătoresc. Așteptăm rectificările, iar bugetul sistemului judecătoresc va fi diminuat”, a spus prim-mistrul.

Ion Chicu a lansat și un apel către experții, care se arată îngrijorați de această decizie, să vină cu „un mecanism clar cum să asigurăm ca pentru aceste decizii ilegale să nu plătească pensionarii, pedagogii și copiii, dar cei vinovați”.Eu înțeleg îngrijorarea experților și o împărtășesc și eu pe alocuri, dar de unde să luăm noi acești bani?”, se întreabă premierul.

Tănase, după ce s-a tăiat din finanțarea judecătorilor: „Sancționați vor fi, în final, tot cetățenii”

Totodată, Chicu spune că acuzațiile Consiliului Superior al Magistraturii de „imixtiune în actul justiției” nu îl pot determinat să-și schimbe decizia de a achita despăgubirile din bugetul destinat judecătorilor.

„CSM e conducerea sistemului judecătoresc, nu am văzut să reacționeze în privința celor 5 persoane, să-i cheme, să discute, cum să nu admitem mai departe asemenea situații. Dacă ne ținem că suntem foarte independenți și nu avem nicio responsabilitate, decizia le aparține, eu nu am de gând să mă împac cu această situație. Tot suportul pentru independență, dar responsabilitatea încă nimeni nu a anulat-o”, a conchis Chicu.

Realitatea.md amintește că prim-ministrul a solicitat Ministerului Finanțelor să elaboreze un proiect de rectificare a bugetului de stat reducând finanțarea pentru sistemul judecătoresc în 2020 cu 70 de milioane de lei. Decizia vine după ce CEDO s-a expus privind daunele în dosarul SA „Gemenii” și a obligat Guvernul Republicii Moldova să plătească această sumă până pe 18 mai. 

Pe lângă asta, Ion Chicu a mai cerut Ministerului Justiției să se adreseze la Procuratura Generală în legătură cu inițierea urmăririi penale a persoanelor care au prejudiciat bugetul de stat în urma pierderii cauzei la CEDO. Este vorba despre Vera Macinscaia, Tamara Chișca-Doneva, Ala Cobîneanu, Tatiana Vieru și Svetoslav Moldovan.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5560 0.6283%
USD USD 17.3147 0.5079%
RUB RUB 0.2408 -1.6340%
RON RON 4.0429 0.5571%
UAH UAH 0.6401 1.0099%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile