Logo Realitatea.md

Chicu riscă să rămână fără cetățenia României? Scandalul stârnit de reacția sa la postarea unui europarlamentar român

22 Mai 2020, 18:29 // Politica

Reacția prim-ministrului Republicii Moldova, Ion Chicu, la postarea deputatului european român, din partea Grupului PPE, Siegfried Mureșan, a stârnit un val de critici. Atitudinea acestuia față de cetățenii români a fost taxată de alt europarlamentar român din partea PMP, care a propus ca premierului nostru să-i fie retrasă cetățenia română.

Siegfried Mureșan a scris azi pe contul său oficial de Facebook o nouă postare despre cum „Guvernul Republicii Moldova eșuează în gestionarea crizei COVID-19, fiindcă a eșuat și în implementarea reformelor”.

„Guvernarea slabă în vremuri liniștite afectează cetățenii în vremurile de criză. În ultimii 5 ani de zile, Republica Moldova a avut parte de mai multe guverne slabe. Guvernele Partidului Democrat și cel al Partidului Socialiștilor au destabilizat situația politică din Republica Moldova și au împovărat cetățenii. Din această cauză, criza COVID-19 a prins Republica Moldova nepregătită. Raportul publicat zilele acestea de Serviciul de Cercetare al Parlamentului European privind punerea în aplicare a Acordului de Asociere a UE, inclusiv a Acordului de liber schimb profund și cuprinzător (DCFTA) cu Republica Moldova, confirmă că Republica Moldova este în urmă în ceea ce privește implementarea reformelor. Sunt aceleași probleme despre care eu vorbesc de 5 ani încoace”, a scris europarlamentarul.

Premierul moldovean nu a vrut să tolereze criticile aduse Cabinetului de miniștri pe care-l conduce și a venit cu o reacție dură, declarând că în România este „cea mai mare corupție din Europa”.

„Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu "patronajul" peste noi... Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de "adus mingi" buni... Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numarul de bolnavi COVID19 integistrati in toată țara mea. Si medici, cam tot atîți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populației este egal. Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine - deloc”, a punctat Ion Chicu.

În consecință al acestui scandal, a venit cu o poziție un alt europarlamentar român, Eugen Tomac, care a propus ca România să-i retragă lui Ion Chicu cetățenia.

„După atacurile de astăzi ale premierului moldovean Chicu la adresa României și a Uniunii Europene, cred că răspunsul nostru prompt trebuie să fie retragerea cetățeniei române. Nu poți fi și cetățean UE, și propagandist în stil sovietic la Chișinău. Limbajul folosit la adresa unui lider PPE arată cât de mult le place unor politicieni din R. Moldova statutul de slugă. Aici nu este vorba doar de un atac la adresa lui Siegfried Mureșan, ci despre modul absolut abject în care un exponent al Federației Ruse atacă România și Uniunea Europeană, a explicat Eugen Tomac.

Deocamdată, o reacție oficială din partea reprezentanților guvernării României nu a apărut. Realitatea.md va urmări subiectul și va reveni cu detalii despre el.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7491 1.1421%
USD USD 16.9374 0.9982%
RUB RUB 0.2150 -1.1949%
RON RON 4.0534 1.1984%
UAH UAH 0.5987 0.8762%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile