Logo Realitatea.md

Chicu s-a văzut cu Hogan și cu Michalko. Ultimii doi poartă mască, nu și prim-ministrul nostru. Ce au discutat

05 Iunie 2020, 18:55 // Politica

Inițial, presa a fost informată despre faptul că premierul Ion Chicu a avut o întâlnire cu E.S. Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. A fost discutată situația economică în Republica Moldova și Uniunea Europeană și evoluția situației epidemiologice. După care, a fost anunțată și despre discuția cu E.S. Dereck J. Hogan, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al SUA în Republica Moldova. Din poze vedem că diplomații au purtat mască, așa cum recomandă Comisia Națională Extraordinară pe Sănătate Public, de fapt, al cărei președinte este anume Ion Chicu, însă prim-ministrul nostru este fără vreo oarecare protecție.

  • 8 acțiuni pe termen scurt

Au fost trecute în revistă progresele înregistrate în realizarea angajamentelor Republicii Moldova din cadrul Acordului de Asociere RM-UE, printre care au fost elaborate și aprobate 25 de acte normative menite să transpună legislația europeană.

Pentru a impulsiona procesul de implementare a condiționalităților aferente asistenței macrofinanciare din partea UE, Guvernul a definitivat și aprobat în regim prioritar legea privind achizițiile în sectorul energetic, al apei, al transporturilor și al serviciilor poștale, precum și legea referitoare la constatarea încălcărilor în domeniul prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului, cu modul de aplicare a sancțiunilor.

Comitetul de Asociere RM - UE desfășurat pe data de 19 februarie 2020 la Chișinău a constituit o platformă importantă pentru dialog și confirmarea angajamentului autorităților de a progresa în cooperarea cu UE.

UE a transmis autorităților RM o listă de 8 acțiuni pe termen scurt ca precondiție pentru reluarea dialogului politic în format deplin și debursarea tranșei II a Asistenței Macro-financiare (programul existent). 

A fost înregistrat progres în crearea echipei comune de investigație RM-Letonia pe dosarul fraudei bancare. A fost înregistrat un proiect de lege pentru abrogarea Programului Cetățenie prin investiții care acum e în proces de avizare. Sunt în proces de realizare acțiuni aferente Strategiei de reformă în sectorul justiției și reformei CSM.

Consiliul Audiovizualului și Consiliul Concurenței au fost sesizate să prezinte propuneri referitoare la desfășurarea evaluării peer-review. Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a aprobat proiectul legii cu privire la organizațiile necomerciale, care urmează să fie dezbătut în ședința plenară.

E.S. Peter Michalko a anunțat despre alocarea a 5 milioane de euro pentru a susține Guvernul RM în procesul de implementare a Acordului de Asociere.

  • Cât despre ce a discutat cu ambasadorul SUA la Chișinău?

Discuția a început cu un schimb de informații și opinii referitoare la evoluția situației economice și epidemiologice în ambele țări. A fost confirmată importanța mobilizării colective pentru a preveni răspândirea infecției și a educa deprinderi sociale noi.

Guvernul SUA oferă RM asistență multidimensională pentru modernizarea economiei și determinarea creșterii economice sustenabile, îmbunătățirea și eficientizarea procesului de guvernare, dezvoltarea agriculturii, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și multe altele.

Prim-ministrul a mulțumit poporului american pentru susținerea RM în procesul de modernizare a statului și economiei, dar și pentru transferul de cunoștințe și experiență.

Au fost discutate intențiile Guvernului de a scoate pentru privatizare mai multe active publice ale statului și lansată invitația de participare la acest proces a investitorilor americani.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3939 -0.3566%
USD USD 17.1712 -0.1262%
RUB RUB 0.2415 -0.5764%
RON RON 4.0053 -0.3830%
UAH UAH 0.6368 -0.2194%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile