Logo Realitatea.md

Chicu s-a văzut cu trei diplomați, în ajunul ședinței plenare. Se află sau nu moțiunea de cenzură pe ordinea de zi a deputaților?

15 Iulie 2020, 19:59 // Politica

Pe parcursul zilei de miercuri, premierul Ion Chicu a avut întrevederi cu trei diplomați. Mai întâi, pe adresa redacției a venit un comunicat de presă al Guvernului despre discuția cu ambasadorul României, Daniel Ioniță, după care despre cea cu ambasadoarea Germaniei, Angela Ganninger. Ultimul comunicat de presă a fost despre întrevederea cu șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. Coincidență sau nu, dar „gurile rele” vehiculează că discuțiile nu ar fi întâmplătoare, în contextul în care mâine are loc ședința plenară și este posibil să fie dezbătută moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri condus de Ion Chicu. Pe de altă parte, alte voci dau puține șanse ca aceasta să fie susținută cu majoritate de voturi din partea deputaților.

  • Daniel Ioniță

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o întrevedere cu Excelența Sa, Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. Părțile au făcut un schimb de opinii privind evoluția situației epidemiologice în regiune și acțiunile necesare pentru relansarea economiei.

În context, oficialii au reiterat deschiderea și importanța consolidării parteneriatului strategic dintre Republica Moldova și România. Premierul a exprimat mulțumiri poporului român pentru suportul oferit pe parcursul pandemiei COVID - 19 și a menționat că acest fapt reconfirmă relațiile prietenești dintre cetățenii țărilor noastre.

La finalul întrevederii, oficialii au reconfirmat disponibilitatea ambelor state de a aprofunda relațiile bilaterale prietenești, orientate spre creșterea nivelului de viață al cetățenilor Republicii Moldova și României.

  • Angela Ganninger

Premierul Ion Chicu a avut un dialog cu Excelenţa Sa Angela Ganninger, Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova. Oficialii au abordat subiecte prioritare de pe agenda bilaterală şi acţiunile care urmează să fie întreprinse pentru dezvoltarea relaţiilor de parteneriat.

Prim-ministrul a apreciat sprijinul constant acordat țării noastre de către Republica Federală Germană (RFG), pentru dezvoltarea economiei naționale, asistența tehnică-financiară în implementarea proiectelor cu menire socială, inclusiv prin intermediul GIZ care este un partener-cheie în realizarea reformelor.

În mod special, Ion Chicu a subliniat importanța expertizei furnizate de către echipa German Economic Team (GET), care oferă consultanță Guvernului în reformarea politicilor economice și dezvoltarea sustenabilă a cadrului economic. În perioada pandemiei, GET a prezentat rezultatele analizei impactului economic al crizei epidemiologice în Moldova.

În contextul crizei înregistrate pe fundalul pandemiei COVID-19, prim-ministrul a reiterat intenția Guvernului de a menține un climat investițional favorabil în Republica Moldova, menționând acțiunile realizate în acest scop. De asemenea,  a reconfirmat determinarea Executivului de a continua reformele necesare pentru integrarea europeană.

  • Peter Michalko

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o întrevedere cu șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. Cei doi oficiali au discutat despre situația economică și epidemiologică atât din Republica Moldova, cât și din regiune.

Premierul a apreciat înalt sprijinul de durată oferit țării noastre de către partenerii din Uniunea Europeană. În mod special, a remarcat importanța asistenței acordate în perioada pandemică. Chiar ieri, Republica Moldova a recepționat  primul lot de echipamente medicale oferit de UE și OMS, în valoare de 2,8 milioane de euro. Acțiunea face parte din ajutorul umanitar al UE pentru țările membre ale Parteneriatului Estic.

La ședință a fost reiterată intenția Guvernului de a continua măsurile necesare pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și realizarea reformelor corespunzătoare. Ion Chicu a exprimat mulțumiri pentru decizia UE de a debursa a doua tranșă a asistenței macrofinanciare în sumă de 30 de milioane de euro, fiind apreciat aportul Ambasadorului UE în acest sens. 

Părțile au confirmat importanța asigurării unui front comun de luptă pentru combaterea răspândirii infecției COVID-19 și depășirea crizei economice.

Este de menționat că, pe ordinea de zi de bază a ședinței plenare, nu a fost inclusă moțiunea de cenzură, însă reprezentații Serviciului de presă al Parlamentului au declarat că există și un supliment care va fi publicat mai târziu, dar care așa și nu a fost făcut public până la ora publicării știrii.

Deputații fracțiunii Platformei DA au semnat moțiunea de cenzură. Potrivit președintelui fracțiunii, Alexandru Slusari, dacă moțiunea de cenzură nu va fi depusă joi, adică mâine, atunci aceasta riscă să nu treacă până la încheierea sesiunii de primăvară a Parlamentului, iar alegerile prezidențiale din 1 noiembrie vor fi organizate de către actualul Guvern. Asta după ce PAS a informat că, tocmai sâmbătă, la Consiliul Politic al formațiunii, va decide dacă semnează moțiunea de cenzură împotriva Guvernului.

Totuși, mai târziu, Maia Sandu, care nu este deputată, dar deține funcția de lider al formațiunii, a dat de înțeles că voturile pot fi căutate la PDM, fiind „o soluție relativ sănătoasă”, față de voturile cu Partidul ȘOR sau cu Pro Moldova.

Între timp, deputatul Pro Moldova, Andrian Candu, s-a implicat în relațiile și așa tensionate dintre PAS și Platforma DA, încercând să forțeze nota în favoarea înaintării moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Deși afirmă că nu vrea să dea sfaturi nimănui, „o opoziție divizată este în beneficiul unui singur om: Igor Dodon”, spune acesta. Politicianul a mai promis că deputații din formațiunea sa vor semna pe documentul moțiunii fără nicio ezitare.

Realitatealive.md va transmite în direct ședința Parlamentului. Urmărește-ne!

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5131 -0.5307%
USD USD 16.5477 -0.2862%
RUB RUB 0.2273 0.7089%
RON RON 4.0364 -0.4734%
UAH UAH 0.5999 -0.0833%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile