Logo Realitatea.md

Chicu spune de ce sunt rețineri la achitarea salariilor și afirmă că acest lucru încă poate continua mai departe dacă ...

03 Februarie 2020, 12:21 // Societate

Neachitarea salariilor la timp bugetarilor, la început de an se datorează în mare parte proastei organizări a activității instituțiilor și nicidecum faptului că în buget nu ar fi bani. Declarațiile au fost făcute astăzi de către premierul Ion Chicu, după întrevederea tradițională de luni cu șeful statului și președintele Parlamentului.

Totodată, Ion Chicu a menționat că restanțe la plata salariilor ar mai putea fi înregistrate, deoarece unii contabili din cadrul instituțiilor statului nu își fac treaba sârguincios, iar acest lucru se răsfrânge asupra angajaților.

Potrivit premierului, rezultatele exercițiului bugetar pentru ianuarie 2020 arată încasări la bugetul public național de plus 600 de milioane de lei față de ianuarie 2019. Soldul la sfârșitul lunii ianuarie era de 4,62 miliarde de lei. „Nu este nicio problemă cu finanțarea”, a afirmat premierul.

Chicu spune că mai sunt două-trei instituții în care bugetarii nu și-au primit salariul pentru decembrie, dar acest lucru se întâmplă din cauza că „contabilii ori au dezagregat târziu bugetul, ori au prezentat târziu dispoziția de plată”. „Eu admit că vor mai fi contabili care vor prefera să se ducă de 8 martie pe trei săptămâni în concediu și nu o să prezinte dispoziția de plată”, a remarcat premierul.

Prim-ministrul a mai spus că, așa cum există mecanismul de monitorizare a prețurilor, va fi un mecanism de monitorizare a achitării salariilor. Acesta va fi lansat din februarie.  „Dacă se vede în trezorerie că data achitării tradiționale a salariului este data de 10 a lunii, iar până pe data de 15 contabilul nu prezintă dispoziția de plată, atunci este instituția semnalată și trebuie să prezinte explicații”, a precizat premierul.

Ion Chicu dă asigurări că în buget nu există nici o „gaură”, iar afirmațiile unor experți precum că neachitarea salariilor la timp este precedată anume că nu sunt bani în buget - „sunt vorbe goale și speculații”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4388 0.2315%
USD USD 17.0958 -0.4391%
RUB RUB 0.2407 -0.3313%
RON RON 4.0135 0.2047%
UAH UAH 0.6302 -1.0364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile