Logo Realitatea.md

Chicu, uitându-se la ceas: Mai sunt încă 48 de ore când opoziția sau cine dorește pot să înainteze o moțiune de cenzură

10 Iulie 2020, 12:56 // Politica

Premierul Chicu a anunțat azi că va avea o atitudine „înțelegătoare” în cazul în care, în următoarele 48 de ore cât au mai rămas de la angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului, opoziția parlamentară va înainta o moțiune de cenzură. Potrivit lui, este drept democratic, asigurat de Constituție, iar Guvernul înțelege „pe ce fond se fac aceste mișcări”. 

„Eu înțeleg că mai sunt încă 48 de ore când opoziția sau cine dorește pot să înainteze o moțiune de cenzură pe angajarea de răspundere. Au această posibilitate și este cea mai ușoară pe care pot să o facă. Fiecare deputat, dacă se îngrămădesc un grup așa mai responsabil pot să vină cu o moțiune de cenzură. Este un drept democratic, asigurat de Constituție, exact așa cum guvernul are dreptul constituțional să vină cu angajări de răspundere. Dacă mai mult de 26 de deputați vor decide că vin cu o moțiune de cenzură pot să o facă. Noi o să avem o atitudine înțelegătoare”, a menționat Ion Chicu în cadrul unor declarații pentru presă.

Premierul a mai spus că înțelege „pe ce fond se fac aceste mișcări” și că a văzut chiar ieri „un vicepreședinte de Parlament” care este gata „a „n”-a oară să vină cu o moțiune de cenzură”. „Are tot dreptul să o facă, dar fiecare înțelegem că el, de fapt, încearcă să resusciteze un intubat politic, cumva să-l readucă pe linia de plutire, dar acestea-s manevre care nu-i interesează pe cetățeni”, a mai spus Ion Chicu cu referire la o declarație a vicepreședintelui Parlamentului, Alexandr Slusari, președinte al fracțiunii parlamentare Platforma Demnitate și Adevăr.

Cât ține de declarațiile precum că proiectele pe care Guvernul și-a asumat răspunderea ar fi un punct al platformei electorale a președintelui Igor Dodon în ajunul alegerilor prezidențiale, Ion Chicu a spus că „toate activitățile guvernului, instituțiilor statului, pe parcursul a patru ani, de la unele alegeri parlamentare, până la altele, într-un mod sau altul pot fi tratate ca acțiuni electorale”. „Mai ales într-o societate atât de politizată cum este Republica Moldova. Ce ar face bine sau rău guvernul, bineînțeles, are un impact asupra situației electorale. De aceea, este un nonsens să privești prin prisma electoralei activitățile, succesele sau eșecurile unui guvern. Asta e firesc”, a conchis șeful Cabinetului de Miniștri.

Este de menționat că Direcția Comunicare și Protocol a Guvernului a anunțat acum ceva timă că prim-ministrul Ion Chicu va susține, în seara zilei de azi, declarații pentru presă. Subiectul nu a fost deocamdată anunțat, urmând a fi făcut în cadrul evenimentului.

Realitatealive.md va transmite în direct declarațiile premierului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.4006%
USD USD 16.7051 0.9512%
RUB RUB 0.2276 0.1320%
RON RON 4.0919 1.3750%
UAH UAH 0.6112 1.8836%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile