Logo Realitatea.md

Chicu vrea o nouă rectificare a bugetului. Așteaptă propuneri anume de la PAS

08 Iulie 2020, 15:36 // Actualitate

Premierul Chicu a solicitat ministrului Finanțelor, Sergiu Pușcuța, să creeze un grup de lucru și să elaboreze un nou proiect de rectificare a bugetului de stat, pentru a putea aloca suport agricultorilor care au avut de suferit în urma precipitațiilor din 5-7 iulie. Totodată, prim-ministrul a reiterat că așteaptă propunerile reprezentanților PAS pentru rectificarea ulterioară a bugetului dacă acestea vor fi realiste și fondate.

Foto: gov.md

„Timp de o săptămână putem veni cu o rectificare. Nu vom retrage proiectele pentru care ne-am asumat răspunderea.
Acum vorbim despre o rectificare suplimentară, cotez pe conștiinta reprezentantilor acestui partid pentru a găsi o soluție și de a acorda ajutor sinistraților care au suferit din cauza ploilor”, a declarat Chicu în cadrul ședinței Guvernului.

Grindina a cauzat prejudicii mari în raionul Ștefan Vodă, în special în localitățile Volontiri, Ștefănești și Marinovca. Au fost afectate suprafețe pomicole și viticole de 2500 de hectare. Potrivit ministrului Perju, unele suprafețe au fost afectate în porporție de 90%.

„Spre regret, căderile masive de grindină au fost în zona care nu este protejată în prezent de sistemele antigrindină însă chiar și în stituația în care am fi avut aceste sisteme în aceste localități, ar fi fost dificil de protejat întrucât formările de grindină au avut loc pe teritoriul Ucrainei și nu este posibil să batem spre frontiera cu Ucraina. Aceste pagube ar fi avut loc în așa situație. Pe întreg teritoriul țării avem 1 mln 665 ha protejate. Maximum putem proteja până la 2 mln cu condiția că vom crește punctele de rachetare. Este prevăzut să creștem pentru Ștefan Vodă și Căușeni în acest an”, a spus Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Chicu a declarat că protejarea suprafețelor agricole trebuie făcută prin asigurări.

„Noi nu prea ne-am mișcat cu asigurările în agricultură. Am tot discutat, întrunit și ne-am tot dat cu opinia, iar la momentul de față avem zero asigurări în agricultură. Nu există altă cale civilizată de a acorda un suport în caz de calamități decât asigurările. Pe noi o să ne lovească ori seceta, ori inundația, ori grindina, ori toate năpastele de pe lume, dacă nu ne asigurăm din start omenește, după aceasta începem a evalua pierderile și a unge ochii că vom acorda suport. Nu merge sistemul ăsta”, a menționat Chicu.

Ministrul Voicu a raportat că ploile torențiale cu grindină au provocat prejudicii în 21 de localități din cinci raioane: Căușeni, Hîncești, Ialoveni, Criuleni și Ștefan Vodă, dar și în UTA Găgăuzia. Au fost deteriorate 57 km de drum local, inundate 59 de gospodării, 27 grădini particulare, 3 fântâni și un magazin.

„Până la moment este evacuată apa din gospodării, fântini, magazin. Se lucrează la evacuarea apelor din grădini, restabilirea drumurilor și pomparea apei dintr-o porțiune de drum, care a devenit nefuncțional”, a spus Voicu.

Potrivit MAI, nu există riscuri de inundații în aria râurilor Prut și Nistru, întrucât nivelul apei scade.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 iul, 14:00 //

LIVE! Ședința Parlamentului, din 20 iulie, privind examinarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

02 aug, 18:23 //

colaj: realitatea.md Igor Dodon „a uitat” să întoarcă două chipiuri primite în cadrul a două vizite. Unul l-a purtat el, iar altul i l-a dat primei doamne (FOTO)

24 iul, 11:52 //

foto: zdg.md Construcție neautorizată pe Nistru pentru „odihna familiei președintelui Dodon”. Răspunsul Președinției (VIDEO)

19 iul, 10:00 //

LIVE! Protest în centrul capitalei. Se cere demisia actualei guvernări, în special, a președintelui Igor Dodon

24 iul, 12:57 //

Coincidență?! Comisia Interpol care a refuzat anunțarea lui Plahotniuc în căutare internațională, condusă de „omul lui Plahotniuc”. „Niciun fel de conflict de interese”

13 aug, 10:05 //

Colaj: realitatea.md Ștefan Gațcan, surprins din nou la frontieră pe sensul de intrare în țară, însă fără pază (FOTO)

10 aug, 13:12 //

(FOTO) Cum vor arăta străzile Bodoni și Pușkin din centrul capitalei, după reabilitarea trotuarelor

05 aug, 12:58 //

Unele episoade din frauda bancară vor fi deferite justiției. Reacția PG în legătură cu zvonurile, precum că „se întâmplă ceva curios” după eliberarea lui Platon

20 iul, 14:19 //

LIVE! Protestatarii se adună în fața Parlamentului unde este examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

29 iul, 19:45 //

Un fost viceministru de Externe îi dă replica lui Dodon după ce „l-a rugat” pe omologul său italian să permită intrarea moldovenilor în Italia