Logo Realitatea.md

China ar putea ruina prețurile pentru merele industriale în Ucraina, Polonia și Moldova

17 Septembrie 2019, 10:43 // Economie

Valoarea ofertei de mere pentru uzinele din Ucraina continuă să se majoreze în timp ce ponderea merelor necalitative în roada anului 2019 este mai mare comparativ cu cea din anul trecut, scrie Bani.md.

Potrivit informației oferite de analiștii portalului EastFruit, în pofida faptului că asistăm la o creștere periodică a prețurilor pentru merele din Polonia, Ucraina și Moldova, această tendință s-ar putea schimba în una negativă în cel mai apropiat timp. Cauza principala pentru o astfel de mișcare pe piață este reprezentată de majorarea bruscă a ofertei de concentrat de mere din roada nouă în China, în anul 2019. 

Săptămâna trecută fermierii din Polonia vindeau un kilogram de mere industriale la un preț de 0,14-0,16 dolari SUA, în timp ce pe parcursul anului trecut, prețul pentru un kilogram de mere calitative de soi - „Idared” era același. Adică, cu acest preț erau vândute pentru a fi consumate în formă proaspătă, nu prelucrată. 

În Ucraina, potrivit datelor proectului «АПК-Информ: овощи и фрукты», prețul pentru merele comercializate pentru a fi prelucrate, au fost practiv identice - să cumperi mere industriale de la proprietarii de livezi, era posibil la un preț de 0,13 dolari SUA pentru un kilogram. Prețurile pentru partidele mari ajungeau la 0,16 dolari sua pentru un kilogram.  

Totodată, deja ieri fermierii din regiunea Vinița din Ucraina au anunțat despre reducerea prețurilor la merele pentru prelucrare industrială.  O informație de același tip a fost oferită și de alți furnizori de mere industriale din Ucraina. Cel mai probabil, această tendință va fi simțită în săptămâna curentă atât în Polonia, cât și în Moldova, menționează sursa citată.

Mai mult, reducerea pețurilor pentru merele industriale din Moldova ar fi determinată și de faptul că pe parcursul anului curent, roada de mere din Republica Moldova nu doar că nu va fi mai mică, dar se va majora comparativ cu cea înregistrată acum un an, unul cu roadă record, de altfel. 

În prezent, femierii ucraineni încearcă a se înțelege între ei să sisteze livrările de mere industriale către companii, în speranța că prelucratorii vor reveni la prețurile precedente, mai mari, pentru merele industriale. Se întâmplă în timp ce companiile industraile nu văd un pericol în sistarea livrărilor de mere și nici motive pentru care ar accepta o creștere a prețurilor. Ei sunt de părerea că oferta de mere ce vine la companii este în creștere, iar procentul de roadă necalitative, care nu poate fi vândută pe piață în stare proaspătă, va fi mai mare în 2019, așa cum ulte livezi au avut de pătimit din cauza grindinei. 

Mai mult, argumentul principal pentru reducerea prețurilor este situația din Chia. Potrivit spuselor producătorilor, în prezent, din China, sunt oferte de concentrat de mere la prețuri care sunt semnificativ mai mici față de cele care se formează în prezent în Europa. Un alt factor este reprezentat de rezervele record de concentrat de mere din anii precedenți.

„În 2018, recolta de mere din China a fost scăzută record în ultimii ani, deoarece copacii sufereau de îngheț și alte dezastre naturale, iar China este cel mai mare producător și exportator de concentrat de mere din lume”, spune Andrei Yarmak, economist la Departamentul de Investiții în Alimentație și Agricultură, Organizația Națiunilor Unite (FAO).

„Cu toate acestea, prețurile pentru mere industriale din Ucraina și din alte țări din regiune în sezonul 2018/19 au fost, de asemenea, scăzute. Uneori au scăzut la 3-4 cenți americani pe kg. Cultura de mere din Polonia și din alte țări ale UE și, de asemenea, în Ucraina și Moldova, au bătut toate recordurile. Și în aceste țări, principalele livezi sunt așa-numitele livezi de mere semi-intensive, care dau un procent mare de mere care nu pot fi vândute pe piață în stare proaspătă, în special în condiții de supraproducție. În consecință, Polonia, Ucraina și Moldova au înregistrat toate recordurile în ceea ce privește producția de concentrat de mere în sezonul 2018/19 ”, explică expertul.

„În sezonul 2018/19, exportul de concentrat de mere din Ucraina a ajuns la 120 de mii de tone, mai mult decât dublul cifrelor din sezonul precedent. A fost înregistrat un nou record pentru exportul concentratului de mere din Ucraina, iar Statele Unite, pentru prima dată, au devenit principalul cumpărător. De asemenea, pentru prima dată, volume mari de concentrat de mere din Ucraina au fost exportate în Canada ”, a declarat Semyon Kramarenko, directorul executiv al Asociației Ucrainei de Fructe și Legume (UPOA). „Principalul avantaj al concentratului de mere din Ucraina a fost prețul scăzut, dar acest lucru a fost obținut prin reducerea veniturilor fermierilor care anterior au câștigat bani comercializând mere pentru prelucrare”, a declarat reprezentantul UPOA.

Producătorii ucraineni de concentrat de mere consideră că oprirea vânzării de mere industriale de către fermierii individuali nu îi va afecta în nici un fel, întrucât vor exista întotdeauna cei care sunt de acord cu condiții noi. În plus, aceștia declară că recolta de mere în China anul acesta va fi un record - anul trecut, mărul „s-a odihnit”, iar anul acesta condițiile meteorologice au fost favorabile, ceea ce a dus la o creștere accentuată a producției, aproximativ la fel cum s-a întâmplat în Polonia în 2018, după un 2017 slab. Așadar, este mai bine pentru ei să nu producă concentrat deloc decât să-l vândă în pierdere - pentru că, în opinia lor, dacă concentratul ucrainean este oferit în UE, SUA și Canada mult mai scump decât cel oferit de chinezi, atunci nimeni nu îl va cumpăra. La prețul actual al unui măr industrial, exportatorii ucraineni, potrivit reprezentanților industriei de prelucrare, nu vor putea concura cu China.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2607 0.3867%
USD USD 17.8258 0.3033%
RUB RUB 0.2763 -0.8256%
RON RON 4.0097 0.0724%
UAH UAH 0.7287 -0.0823%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

16 feb, 13:33 //

Foto Simbol Prima declarație a deputatului democrat, pentru presa română, referitor la tragicul incident produs în această dimineață