Logo Realitatea.md

China, Canada şi Hong Kong se confruntă cu cel mai ridicat risc al unei crize bancare

19 Martie 2018, 07:32 // Economie

China, Canada şi Hong Kong sunt printre economiile care înregistrează cel mai ridicat risc al unei crize bancare, se arată în cel mai recent raport al Băncii pentru Reglemente Internaţionale. Canada, a cărei economie a înregistrat anul trecut cel mai rapid ritm de creştere din 2011, este afectată de nivelul ridicat al datoriilor din economie şi al împrumuturilor mari ale gospodăriilor. Un factor de risc în China şi Hong Kong îl reprezintă împrumuturile mari ale gospodăriilor, arată datele BIS.

Deşi China este în pericol, indicatorii care arată nivelul datoriilor s-au îmbunătăţit, datele sugerând progresele înregistrate de Guvernul de la Beijing în reducerea riscurilor din sectorul financiar, scrie AgerPres.

Datele din China sugerează că eficienţa intermedierii financiare se îmbunătăţeşte. Aceasta ajută la încetinirea creşterii datoriilor din economie, a apreciat Ding Shuang, economist şef la Standard Chartered Plc în Hong Kong.

Autorităţile de la Beijing vor adopta o atitudine mai severă faţă de neregulile financiare, pentru a preveni riscurile din sectorul financiar, a anunţat recent Comisia de reglementare a sectorului bancar chinez.

Preşedintele CBRC, Guo Shuqing, a dat asigurări că vor fi întărite reglementările privind vânzarea creditelor neperformante şi vor fi stopate orice creşteri ale datoriilor ascunse.

Fondată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară internaţională. BRI este contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BRI serveşte şi ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituţiile de emisiune monetară şi drept centru de cercetare economică şi monetară. De asemenea, BRI acţionează, printre altele, şi ca agent sau mandatar pentru operaţiunile financiare internaţionale. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1288 0.0353%
USD USD 18.6369 1.1331%
RUB RUB 0.2437 3.7905%
RON RON 4.1677 0.0312%
UAH UAH 0.6846 2.3471%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile