Logo Realitatea.md

Chiril Moțpan: Persoanele interceptate trebuie să depună plângeri la Procuratură

27 Noiembrie 2019, 08:59 // Actualitate

Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, cel care recent a făcut publică o listă cu mai mulți activiști civici, politicieni de opoziție și jurnaliști care au fost interceptați de organele de drept ale Republicii Moldova, îi îndeamnă pe aceștia să depună plângere la Procuratura Generală. Chiril Moțpan spune că, în conformitate cu legislația, persoanele interceptate trebuiau să fie înștiințate despre faptul urmăririi, transmite IPN.

Foto: tribuna.md

Potrivit lui Moțpan, Procuratura trebuie să dea răspunsuri în ceea ce privește interceptările activiștilor civici, politicienilor de opoziției și jurnaliștilor. „Procuratura trebuie să dea niște răspunsuri, nu Comisia pe care o reprezint. Eu doar am identificat niște încălcări grave”, spune Chiril Moțpan.

Deputatul spune că Codul de urmărire penală prevede că „organul de urmărire penală este obligat să înmâneze bănuitului, învinuitului, părții vătămate, victimei, părții civile, părții civilmente responsabile și reprezentanților lor legali în scris, contra semnătură, informația despre drepturile de care dispun și obligațiile pe care le au în conformitate cu prevederile Codului și să dea explicații asupra tuturor acestor drepturi și obligații”.

De asemenea, parlamentarul spune că, potrivit unor informații, o companie privată de detectivi ar deține echipament special de interceptare a telefoanelor mobile. „Eu știu că, conform legii, doar instituția statului, Serviciul de Informații și Securitate, poate să dețină asemenea aparataj. Am depus un demers la SIS ca să verifice, dacă există alte instituții care dețin asemenea aparataj. Mă refeream la aceste companii de detectivi. Am primit un răspuns negativ”, a declarat Chiril Moțpan.

Președintele Comisiei securitate spune că pentru interceptarea și filarea acestor persoane instituțiile statului au cheltuit foarte mari resurse financiare și umane. „În acțiunile de filare sunt implicați foarte mulți oameni. Sunt direcții speciale pentru aceasta. Pentru o persoană filată este nevoie de 5-10 oameni ca să obții informațiile de care ai nevoie. Deci, ai nevoie de zeci, sute de oameni din cadrul instituțiilor de drept care să fie implicați în aceste acțiuni, care de fapt sunt ilegale”, a notat Chiril Moțpan.

Amintim că, anterior, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a prezentat o listă de persoane care ar fi fost interceptate. În lista respectivă se regăsesc cadre didactice care au susținut Platforma DA, dar și experți, jurnaliști și activiști, printre care și Petru Macovei, Arcadie Barbăroșie, Lilia Carasciuc, Ștefan Gligor, Dumitru Alaiba, Sergiu Tofilat, Vladislav Gribincea, precum și Natalia Morari, Angela Gonța, Mariana Rață, Ion Terguță, Valentina Ursu etc.

De asemenea, ieri, Chiril Moțpan a venit cu noi acuzații în cazul interceptărilor, menționând că, aceste filări au continuat și în anii 2017-2019, fiind deja realizată această procedură de către SIS și nu de către MAI, precum a fost în perioada anilor 2015-2016.

VEZI ȘI:

Cavcaliuc ar fi condus operațiunea de interceptare, la indicație, a unei liste de persoane

Cavcaliuc dă de înțeles că PPDA se răzbună pe el, după ce a făcut mai multe dezvăluiri despre Năstase

Ce spun procurorii despre lista persoanelor interceptate

Chiril Moțpan: Securitatea națională a statului este în pericol, Dodon duce negocieri secrete cu PDM

Jizdan, despre „interceptările” care ar fi avut loc în perioada mandatului său de ministru

Moțpan a făcut noi dezvăluiri despre interceptări. De această dată spune că SIS-ul ar fi implicat (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile