Logo Realitatea.md

Chirtoacă - da, Chironda - ba! Au fost sau nu admise ilegalități în demararea licitației privind tichetarea electronică în transportul public

09 Iulie 2019, 12:10 // Societate

Dorin Chirtoacă în cunoștință de cauză a folosit un caiet de sarcini vechi pentru a manipula Consiliul și a întîrzia implementarea taxării electronice în Chișinău. De această părere este consilierul municipal și activistul civic Victor Chironda. În cadrul unei conferințe de presă, liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă însoțit de consilierul municipal Ion Cebanu au afirmat că a avut loc fraudarea caietului de sarcini pentru organizarea licitației publice cu privire la implementarea sistemului de taxare electronică în transportul public din capitală.

Foto: colaj

Acuzațiile aduse de către Ion Cebanu și Dorin Chirtoacă sunt bazate pe comparația dintre Caietul de sarcini aprobat prin decizia CMC nr. 15/4 din 22 decembrie 2017 cu Caietul de sarcini publicat pe saitul achizitii.md. Prin urmare, se constată că Ion Cebanu și Dorin Chirtoacă, în mod intenționat nu au ținut cont despre existența deciziei CMC nr. 9/7 din 19 decembrie, care a stat la baza inițierii procedurii de licitație.

Este imposibil ca ei să nu fi cunoscut despre această decizie așa cum Ion Cebanu este consilier municipal din partea Partidului Liberal iar dl. Ion Popovschi, consilier municipal din partea PL este și membru al grupului de lucru privind taxarea electronică și a semnat Procesul-verbal al ședinței comisiei din din 27-07-2019”, se arată într-un comunicat de presă emis de către Victor Chironda.

Chironda susține că Ion Cebanu și Dorin Chirtoacă au folosit în mod intenționat un caiet de sarcini vechi pentru a manipula Consiliul Municipal Chișinău și a-l determina să anuleze licitația demarată. În urma acuzațiilor aduse de către Ion Cebanu în cadrul ședinței CMC din 5 iulie 2019, Consiliul Municipal a emis o circulară care a determinat anularea unei proceduri de licitație perfect legale, în ultima zi de recepționare a ofertelor.

Decizia CMC de anulare a unei licitații perfect legale a adus prejudicii de imagine instituției Consiliului Municipal și a compromis un proiect util și necesar municipalității. Dar cel mai mult de pe urma acestor acțiuni iresponsabile au de suferit chișinăuienii, pentru că modernizarea transportului public municipal este imposibilă fără sistemul de taxare electronică. Nu este clar care este scopul acestor acțiuni de tergiversare a modernizării transportului public din Chișinău, însă ste regretabil că Dorin Chirtoacă chiar și din afara Primăriei reușește să facă rău chișinăuienilor”, a scris în incheiere Chironda. 

Realitatea.md amintește că licitația privind tichetarea electronică a fost anulată după ce consilierul PL în CMC, Ion Cebanu a declarat că licitația are loc cu grave încălcări, iar în caietul de sarcini au fost făcute modificări fără aprobarea CMC. 

CITEȘTE ȘI:

(VIDEO) Licitația privind tichetarea electronică în troleibuze va fi anulată în următoarele zile. Motivul

(VIDEO) Se repetă dosarul „parcărilor cu plată”? Ce suspiciuni trezește licitația privind tichetarea electronică

(VIDEO) Un consilier PL solicită anularea licitației privind tichetarea electronic

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile