Logo Realitatea.md

Chirtoacă, discurs DUR la ședința Primăriei: ”Merg personal și cer să-mi fie transmis statutul de învinuit” (VIDEO)

14 Decembrie 2015, 12:06 // Societate

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a venit cu acuzații dure în adresa celor de la guvernare. Acesta s-a arătat nemulțumit și deranjat de faptul că unii dintre funcționarii Primăriei sunt chemați periodic la Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, dar și alte subdiviziuni ale Ministerului de Interne, pentru a le atribui statut de învinut în anumite dosare. În acest context, edilul și-a îndemnat subalternii săi să-și recunoască vina și în cazul în care au ceva de ascuns, să își asume acest lucru. 

Foto simbol

”Aș vrea ca informația să iasă de aici și să plece mai departe, pe vremea comuniștilor era o abordare de tipul ăsta, când dosarele erau folosite pentru a face presiuni. Comuniștii s-au dus, dar se pare că apucăturile au rămas. Pe atunci percepția era că dacă era deschis un dosar penal, era o răfuială, o intimidare a unui funcționar. Despre deschiderea de dosare penale, periodic diferiți colegi sunt chemați la diferite entități, cum ar fi PG, CNA, MAI etc. Ar fi bine noi de aici să discutăm la telefon sau la ședințe. Dacă cineva are cineva ceva de ascuns, mai bine să spună, să își asume lucrul ăsta, vedem cum gestionăm situația. În cazul în care dosarele sunt cusute cu ață albă și se dorește compromiterea unei persoane și pur și simplu discreditarea lor, pentru că asta convine politic altcuiva, treuie să o spunem aici”, a spus Chirtoacă.

Mai mult, primarul a declarat că se va duce personal la organele de drept și va ”solicita” statut de inculpat, pentru a vedea dacă vor putea aduce probe concludente, dar și ”cine stă în spate”.

”Dacă eu personal ajung la concluzia că este o hoție, o intimidare și bătaie de joc față de proiectele noastre, personal mă duc la aceste structuri, cer mie să-mi fie transmis statul de învinuit, bănuit, inculpat, ca să nu îi caute pe alții mai mărunței și să vedem dacă vor putea aduce probe. Unii au furat și astăzi nu sunt bani pentru a da salarii, noi le plătim în locul lor și ei caută bănuiți și învinuiți, pentru lucrări care se fac în orașe. Nimeni nu e sfânt, dar să fie cusute dosare ca în perioada sovietică, ca pe timpul lui Voronin, este rușinos și josnic pentru cei care au promis schimbarea în anul 2009. Scoateți infomația la timp, nu-i lăsați pe alții să iasă la tribună și să facă populism”, susține edilul capitalei. 

Potrivit lui Dorin Chirtoacă, cei care au greșit trebuie să răspundă în fața legii și să nu cadă persoanele nevinovate în ”capcană”. 

”Unii sunt cu musca pe căciulă și încearcă să-i scoată pe alții în față să-și asundă propriile hoții, nu este cazul să cădem într-o asemenea capcană. Dacă este abatere, recunoaștem, dar dacă nu sunt abateri și se caută nod în papură și sunt antreprenori, furnizori, întreprinderi de-a noastre, municipale, direcții, ca să-și facă alții business pe seama dosarelor penale care le deschid și flutură cu ele prin oraș, chipurile discreditând oamenii, asta nu trebuie tolerat. Asta este republică bananieră, dar nu un stat democratic care se pretinde a fi pe cale de integrare europeană”, a adăugat Dorin Chirtoacă.

Menționăm că în ultimii ani, Primăria Chișinău a fost epicentrul mai multor scandaluri legate de corupție. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3153 -0.0047%
USD USD 17.9347 -0.1848%
RUB RUB 0.2323 -0.1290%
RON RON 4.3312 -0.0669%
UAH UAH 0.6426 -0.1709%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile