Logo Realitatea.md

Chirtoacă s-a apucat de acronime! „Andrei, Maia și Igori Nikolaevici, prescurtat - A.M.I.N.”

18 Septembrie 2019, 11:52 // Politica

Președintele Partidului Liberal Dorin Chirtoacă s-a apucat de acronime. Astfel, utilizând primele litere ale numelor liderilor coaliției de guvernare, Maia Sandu, Andrei Năstase și Igor Dodon, în cazul ultimului fiind selectate primele litere ale prenumelui și patronimicului - a ajuns la rezultatul „AMIN”. Într-o postare pe Facebook, președintele liberal vorbește despre noul acord politic semnat între formațiunile majorității parlamentare și cele trei cele mai importante persoane în stat.

foto: facebook.com/Dorin-Chirtoacă

Potrivit lui Chirtoacă, „Înțelegerea politică privind obiectivele tranzitorii” semnată de aceștia „pe ascuns, contravine, nu numai Acordului de Ascoriere cu UE, contrvine, în primul rând, Constituției RM”. Asta deoarece, „Președintele RM emite decrete conform art. 94 și mai semnează acorduri internaționale. În rest Președintele nu semnează diverse acorduri cu alte instituții ale statului. La fel și Președintele Parlamentului și Primul-ministru”, susține Dorin Chirtoacă.

„Este o aberație juridică ceea ce au făcut semnând pe ascuns „Înțelegerea politică”, o aberație juridică și o încălcare a CONSTITUȚIEI, care prevede la art. 6, ca puterile în stat sunt separate. Da, ele colaborează, dar pe baza Constituției și a legilor, nu pe bază de acorduri. De asta există noțiunea de stat de drept, ca să lucreze pe bază de legi, nu pe bază de acorduri improvizate”, mai afirmă președintele liberal.

Potrivit lui, „Acordul urma a fi semnat, dacă tot au vrut atât de mult, de partidele politice care formează majoritatea parlamentară, cum se întâmplă în toata lumea civilizată.

„În ceea ce-l privește pe Nastase, crucea de la MAI și mitropoliții, aici este o altă încălcare a Constituției. În acest caz, Constituția prevede la art. 31, că statul și cultele religioase, biserica sunt separate. Este menționat expres acest lucru.

Nu eu v-am pus să faceți toate aceste aberații, nu eu v-am pus să umblați cu crucea, dar dacă tot voi ați ales să livrați aceste subiecte, atunci este AMIN cu voi atât din punct de vedere al competenței, cât și politic”, a concluzionat Chirtoacă.

Este de menționat că, „Înțelegerea politică privind obiectivele tranzitorii ale Guvernului, Președinției și Parlamentului, inclusiv ale Fracțiunilor Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Partidului Acțiune și Solidaritate și Platformei Demnitate şi Adevăr” a fost semnată de președintele Igor Dodon, premierul Maia Sandu, speakerul Zinaida Greceanîi, precum și Alexandru Slusari, Mihai Popșoi și Ion Ceban, din partea celor trei fracțiuni parlamentare care formează majoritatea. Andrei Năstase nu și-a pus semnătura în acest document.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.0330%
USD USD 17.6277 -0.5091%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.0150%
UAH UAH 0.6555 -0.3345%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile