Logo Realitatea.md

Chișinău are rețele de apă, vechi de 100 de ani! Când vor fi înlocuite și când să ne așteptăm la modificări de tarif. Interviu cu Veronica Herța (VIDEO)

23 Decembrie 2017, 07:10 // Actualitate
// Autor:  
Natalia Volontir

În Chișinău sunt rețele de apă vechi de circa 100 de ani, cele mai multe dintre acestea fiind în centrul orașului. Rețelele uzate cauzează perderi considerabile la întreprinderea Apă-Canal Chișinău (ACC) și știrbesc din calitatea serviciilor prestate de furnizor. În primăvara anului 2018, ACC va începe implementarea unui proiect amplu de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare, cu o durată de circa 1,5 ani. 

Embed:

„Programul de dezvoltare a serviciilor de apă și canalizare, care a demarat cu succes, presupune mai multe lucruri noi pentru ACC. Au fost procurate deja mai multe unități de transport, ceea ce înseamnă cheltuieli mai mici la întreținere și o calitate mai bună a serviciilor pentru consumatorul final”, spune directoarea Apă-Canal Chișinău, Veronica Herța. 

„Vorbim de reabilitarea Stației de epurare, care e cel mai mare proiect, în valoare de circa 24 de milioane de euro. Ce ține de Stația de epurare, care nu a fost reabilitată din momentul construcției, din anul 1965, în cazul în care nu reușeam să inițiem reabilitarea ei, exista o mare probabilitate ca ceea ce intră în Stația de epurare să nu difere cu nimic de ceea ce iese”, susține Veronica Herța. 

Pachetul I al proiectului prevde reabilitarea a 84 de kilometri de rețea de apeduct. Contractul a fost semnat în luna iulie și urmează a fi realizat în decurs de 540 de zile.

„Pentru Pachetul 1 B contractul nu a fost încă semnat, urmează a fi semnat în prima parte a anului 2018, care prevede reabilitarea a 60 de kilometri de rețea de apeduct. De asemenea vor fi reabilitate 7 km de rețele de canalizare, în 13 secțiuni, cu diametrul de la 110 la 500 mm, rețele care sunt în cea mai pare parte în centrul orașului”, a precizat directoarea Apă-Canal Chișinău. 

Potrivit Veronicăi Herța, din 2000 km de rețele, în cadrul proiectului vor fi reabilitate 190 km de rețele, acesta fiind circa 10% din totalul rețelelor de apeduct din oraș.

Locuitorii capitalei vor putea verifica online etapele de realizare a lucrărilor. Pe site-ul gisweb.acc.md/reabilitare-retele/, datele vor fi actualizate în fiecare zi. 

Odată cu renovarea Stației de epurare vor fi construite instalații de prelucrare a nămolului din care se va produce biogaz, care ulterior, va fi folosit la producerea energiei electrice și termice. Totuși, biogazul va fi utilizat doar pentru necesitățile proprii ale întreprinderii.

În același timp, nămolul care ajunge în stația de epurare va fi prelucrat și va putea fi utilizat în agricultură.

„Avem un studiu efectuat de Academia de Științe care demonstrează că acest nămol poate fi folosit în agricultură. Chiar și pe parcursul acestui an am avut agenți economici, care au luat nămol, pentru a-și îmbogăți terenurile. Sperăm că din luna martie, când ne propunem să începem a folosi utilajele centrifuge, vor fi și mai mulți doritori”, spune Veronica Herța.

Potrivit directoarei Apă-Canal Chișinău, anul viitor trebuie să ne așteptăm la noi ajustări ale tarifului la apă: „Există creștere la capitolul tarif la energia electrică, ori, în situația Apă-Canal Chișinău energia electrică are o pondere destul de semnificativă în totalul cheltuielilor. De asemenea, există în fiecare an o actualizare a salariilor în sectorul real”, explică directoarea ACC.

Apă-Canal Chișinău va înainta o cerere către ANRE pentru ajustarea tarifului la apă în luna martie a anului viitor.

Pentru realizarea proiectului ACC a contractat două credite în valoare de circa 40 de milioane de euro de la BERD și BEI. De asemenea, 11 milioane de euro au fost oferite sub formă de grant.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile