Logo Realitatea.md

Chișinăul a înaintat două priorități adiționale la întrevederea cu reprezentantul OSCE, pentru a rezolva conflictul transnistrean (VIDEO)

27 Martie 2018, 13:20 // Politica

Autoritățile de la Chișinău au înaintat două priorități adiționale, pentru soluționarea conflictului transnistrean. Propunerile au fost făcute astăzi, la Chișinău, în cadrul întrevederii vicepremierului pentru Reintegrare, Cristina Lisnic, cu Reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Franco Frattini.

Subiectele se referă la asigurarea și protecția drepturilor omului pe malul stâng al Nistrului și situația la general din regiunea transnistreană.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lisnic, a subliniat nevoia unei colaborări mai intense, ținându-se cont de complexitatea subiectelor. La fel, a reafirmat că Chişinău este dispus să identifice soluții pentru ambele maluri ale Nistrului, dar să se țină cont de maturitatea şi consecvența discuțiilor. „Am vorbit despre formatele de cooperare: 1+1 şi 5+2, despre măsurile adiționale necesare care ar putea stimula un dialog eficient şi coerent. Sunt ferm convinsă că vizita reprezentantului special la Chişinău, dar şi discuțiile de astăzi, au transmis un mesaj clar al Chișinăului că noi depunem eforturi substanțiale, astfel că angajamentele asumate pe plan internațional să fie implementate, iar dialogul cu Tiraspolul să fie permanent pentru a putea livra populației de pe ambele maluri ale Nistrului sentimentul de libertate, securitate şi oportunitate”, a spus Lesnic, transmite IPN.

La rândul său, Franco Frattini a spus că susține planurile Guvernului Republicii Moldova în ceea ce privește asigurarea securității, dar şi promovarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, însă „este foarte important să existe cooperare, dialog şi încredere reciprocă între ambele părți, pentru că doar astfel pot fi obținute rezultate concrete”.

De menționat că Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Italiei pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, efectuază o vizită de lucru la Chișinău și Tiraspol, în perioada 26-28 martie, fiind în prima sa vizită oficială în Moldova. Pe lângă întrevederea cu viceprim-ministrul pentru reintegrare și reprezentantul politic din partea Republicii Moldova, Cristina Lesnic, la Chișinău, Frattini va avea întâlniri și cu președintele țării, Igor Dodon, prim-ministrul Pavel Filip, precum și Coordonatorul executiv al consiliului coaliției majoritare Vlad Plahotniuc. La Tiraspol, Reprezentantul Special se va întâlni cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski și reprezentantul politic din partea Transnistriei Vitali Ignatiev.

CITEȘTE ȘI:

Frattini la Chișinău: „Ne dorim ca R. Moldova să fie un exemplu în soluționarea conflictului de pe teritoriul său” (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile