Logo Realitatea.md

Chișinăul a semnalat din nou la CUC încălcarea gravă a dreptului la libera circulație în Zona de Securitate

02 Iulie 2020, 18:28 // Actualitate

Republicii Moldova a semnalat din nou, la ședința Comisiei Unificate de Control de astăzi, încălcarea gravă a dreptului la libera circulație care s-a înregistrat în această zi concomitent la toate posturile ilegale „grănicerești” instalate de Tiraspol în Zona de Securitate.

Acțiunile abuzive ale structurilor transnistrene se califică drept sfidare a actelor de bază ale operațiunii de pacificare și un dispreț total față de deciziile aprobate la nivel de Comisie. Asemenea situație s-a produs în contextul în care în ultima perioadă Tiraspolul a provocat slăbirea pârghiilor de control asupra Zonei de Securitate, de care dispune Comisia și incapacitatea mecanismelor de pacificare de a contribui la eliminarea posturilor ilegale.

Întrebați tranșant despre motivul îngrădirii accesului a sute de cetățeni care se îndreptau fie la muncă, fie la centrele de sănătate, fie la instituțiile publice pentru a beneficia de servicii sau se duceau în vizite la rude, reprezentanții transnistreni în Comisie nu au oferit nici un răspuns și au menționat că au nevoie de timp pentru a se documenta. Totuși, aceștia au zădărnicit, și de această dată, includerea în ordinea de zi a problemei posturilor ilegale. A fost tergiversată și solicitarea de a trimite la fața locului observatorii militari care să fixeze regulamentar încălcarea.  

Maniera părții transnistrene de a denatura adevărul, de a dezinforma Comisia și de a încerca să manipuleze opinia publică a fost condamnată într-o declarație a delegației Republicii Moldova, care subliniază că reducerea autorității Comisiei este consecința acestor acțiuni ale Tiraspolului.

La solicitarea Centrului de Poștă Criuleni, locuitorilor din Cocieri și Molovata Nouă, delegația Republicii Moldova a făcut apel către ceilalți participanți ai Comisiei să asigure trecerea liberă pentru funcționarii poștali care urmează să livreze pensiile cetățenilor domiciliați în aceste localități din Zona de Securitate.

La subiectul privind activitatea Comandamentului Militar Întrunit în perioada măsurilor antiepidemice și deblocarea activității observatorilor militari nu a fost luată o decizie, iar dezbaterile vor continua la următoarea ședință.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5131 -0.5307%
USD USD 16.5477 -0.2862%
RUB RUB 0.2273 0.7089%
RON RON 4.0364 -0.4734%
UAH UAH 0.5999 -0.0833%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile