Logo Realitatea.md

Chișinăul cere convocarea de urgență a formatului 5+2! Lesnic: Ne îngrijorează dinamica infectărilor din Zona de Securitate și antimăsurile aplicate acolo!

10 Aprilie 2020, 14:55 // Politica

Viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a anunțat, într-un briefing de presă susținut azi, că Chișinăul solicită convocarea în regim de urgență într-o ședință a formatului 5+2. În acest sens, a fost expediată solicitarea tuturor actorilor din format.

Foto: moldoveanul.md

Viceprim-ministra și-a început briefingul cu subiecte pozitive. Potrivit acesteia, azi profesorii celor 8 școli cu predarea în limba română din regiunea transnistreană au reușit să-și ridice salariile, în urma eforturilor depuse de delegația moldovenească. Mai mult, localnicii vor putea să traverseze prin punctul de la Molovata Nouă, aici s-a referit la agricultori și transportatori, pentru a se putea asigura cu alimente și medicamente.

În același timp, viceprim-ministra a dezvăluit că Tiraspolul nu a dat curs invitației să participe la grupul de lucru pentru soluționarea problemei privind accesul personalului medical.

„Una dintre problemele cu impact sunt acele instalații de posturi ilegale. Este vorba despre 18, asta reprezentând o încălcarea de către Tiraspol a înțelegerilor, cu îngrădirea liberei circulații. De aici, reiese accesul personalului medical la serviciu și la domiciliu. Din data instituirii stării de urgență, 95 de medici au sesizat această problemă. Noi admitem că ar putea fi vorba despre mai mulți angajați în sistemul de sănătate”, a declarat Cristina Lesnic.

Ședința grupului de lucru urma să aibă loc pe 9 aprilie, însă nu s-a desfășurat, pentru că autoritățile separatiste nu s-au prezentat. „Regret decizia părții transnistrene. Tiraspolul tratează cu ignoranță și neserios pericolul pandemiei de Covid-19 și efectele acesteia asupra Republicii Moldova”, a explicat oficiala, cu precizarea că Chișinăul totuși a reușit să găsească anumite soluții pentru a transporta personalul medical.

Însă, soluția finală este neîngrădirea circulației, de aceea Chișinău a expediat o solicitare pentru convocarea în regim de urgență a actorilor din formatul 5+2. Despre rezultatele acestei inițiative, Biroul Politici de Reintegrare urmează să informeze pe parcurs.

„Așa-numita autoizolare nu se încadrează în legimitate. Cei 320 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova din stânga Nistrului dețin și asigurarea medicală. Autoizolarea inventată îngrădește să aibă acces la medicamente compensate. Din datele furnizate, sunt 78 de cazuri de infectare cu Covid-19, dintre care 74 sunt prin transmitere locală. Ne îngrijorează dinamica infectărior și măsurile aplicate acolo”, a punctat Cristina Lesnic.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4695 0.3536%
USD USD 17.5346 -0.5281%
RUB RUB 0.2518 1.2872%
RON RON 4.0190 0.3245%
UAH UAH 0.6542 -0.1983%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile