Logo Realitatea.md

5 funcționari riscă să fie decăzuți din dreptul de a exercita o funcție publică, pentru 3 ani, din cauza nedeclarării incompatibilităților

18 Iulie 2020, 12:34 // Societate

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) informează că, în rezultatul sesizărilor, Inspectoratul de Integritate a inițiat controale și a emis acte de constatare în cazul a 5 funcționari, care au admis incompatibilități de funcție și un conflict de interese.

Astfel, este vorba de:

1.    Un consilier din Consiliul sătesc Grigorievca, raionul Căușeni a încălcat regimul juridic al incompatibilităților. A deținut simultan mandatul de consilier local și funcția de paznic la Primăria din satul Grigorievca, apoi a fost numit în calitate de șofer la Primărie. În toate funcțiile deținute a fost remunerat.

2.    Un consilier local în Consiliul satului Mitoc, raionul Orhei a încălcat regimul juridic al incompatibilităților. A deținut simultan funcția de șef al Căminului cultural din localitate și mandatul de consilier.

3.    Un ex-consilier în Consiliul sătesc Holercani, raionul Dubăsari, care a încălcat regimul juridic al incompatibilităților. În perioada octombrie 2019 – ianuarie 2020 a deținut concomitent mandatul de consilier sătesc și calitatea de director interimar al instituției de educație timpurie creșă-grădiniță „Albinuța” din satul Holercani.

4.    Un ex-consilierul în Consiliul sătesc Măgdăcești, raionul Criuleni. A exercitat simultan mandatul de consilier sătesc și funcția de director al școlii sportive din Măgdăcești, raionul Criuleni.

5.    Un fost director al Grădiniței – cresă nr. 2 din orașul Căușeni a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. A admis consumarea unui conflict de interese prin emiterea unui act administrativ în privința mamei sale.

Pe aceste cazuri, inspectorii de integritate au decis că subiecții declarării vizați, care au admis încălcarea regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese - prin faptul că având la dispoziție termenul de 30 zile, prevăzut de legislație, nu au declarat și nu au soluționat starea de incompatibilitate și conflictul de interese în care s-au aflat. Din acest motiv, persoanele respective riscă să fie decăzute din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția funcțiilor elective, pentru o perioadă de 3 ani.

Dacă actele de constatare emise în privința acestora vor rămâne definitive, subiecții vizați vor fi incluși și în Registrul interdicțiilor.

Autoritatea Națională de Integritate reamintește că, în conformitate cu legislația efectuează controlul averii și al intereselor personale, respectării regimului juridic al conflictelor de interese, incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor din oficiu ori la sesizarea unor persoane fizice sau juridice. Sesizările sunt obligatorii spre examinare în termenii stabiliți și nu pot fi admise prioritizări de examinare după categoria subiecților declarării averii și intereselor personale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0442 -1.3981%
USD USD 17.4749 0.1163%
RUB RUB 0.2357 -0.4645%
RON RON 4.3171 -1.4001%
UAH UAH 0.6238 -0.3037%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile