Logo Realitatea.md

Cine de fapt a cumpărat Fenosa? Beneficiarul ar sta în umbra proprietarului „oficial”

16 Aprilie 2019, 16:44 // Economie

„Red Union Fenosa” și „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” au fost recent vândute. Noul proprietar este anunțat ca fiind grupul internațional Duet Private Equity Limited, care își are sediul la Londra, însă beneficiarul final al celor două companii energetice din R. Moldova ar fi în umbră. Potrivit Deschide.md grupul Duet Private Equity Limited este o companie de tip „venture”, un fond care gestionează banii altor investitori.

Foto simbol: pixabay.com

La începutul anului trecut, compania din Madrid anunța că vinde cele două filiale din R. Moldova, intenționând să obțină din tranzacție în jur de 500 de milioane de dolari. Astfel s-a întâmplat că grupul „Naturgy Energy” a vândut unui fond de investiții, cu sediul la Londra, „Duet Private Equity Limited”, cele două companii care dețin monopolul în R. Moldova la capitolul distribuția energiei electrice pentru suma de 141 de milioane de euro, cel puțin acest lucru reiese din comunicatul plasat pe site-ul grupului „DUET”.

Deși „Gas Natural Fenosa” anunță printr-un comunicat de presă despre vânzarea afacerilor din R. Moldova către un grup internațional, acesta nu este decât un fond de investiții.

Potrivit sursei, „Duet Private Equity Limited” așteaptă ca tranzacția de 141 mln euro pentru cele două companii din R. Moldova să aibă loc cât mai curând. Asta deși fondul deținea în total, la finele anului 2017, active în sumă de 2 260 000 de lire sterline (2 620 000 euro, sau 52 600 000 lei) și o cifră de afaceri de 2 970 000 lire sterline, în același timp deținea cash în bancă doar 32 000 lire sterline.

Întrebarea este: De unde a luat grupul „Duet” cele 141 de milioane de euro pentru companiile moldovenești dacă declară active nu mai mari de puțin peste 2 milioane și jumătate?

La această companie au fost până acum 11 directori și trei secretari, acum însă au rămas doar doi directori: Henry Isak Gabay, bacher de meserie care este și co-fondatorul grupului „Duet” dar și Andrew Stewart Case. De aici și rezultă că doar două persoane gestionează sutele de milioane de euro.

Un alt lucru straniu este că compania respecivă se află pe aceeași adresă, W1J 5LP, 27 Hill Street, London, cu încă alte 38 de companii, toate înghesuite într-o încăpere cu doar trei etaje. Dintre cele 39, patru companii aparțin grupului „Duet”, care, împreună, dețin active de sub 4 milioane de lire sterline.

Recent în grupul de acționari a companiei spaniole Gas Natural Fenosa s-au făcut unele modificări după mai multe tranzacții cu pachetele de acțiuni ale companiei cu sediul la Madrid. Printre acestea sunt: CVC Capital Partners și Global Infrastructure Partners. Odată cu schimbarea acționarilor, consiliul de directori ai companiei spaniole au decis să urmeze câțiva pași pentru redenumirea companiei din „Gas Natural Fenosa” în „Naturgy” și redirecționarea pieței.

Mai multe detalii citește AICI.

Citeste tot despre: proprietar, suspiciuni, union fenosa, vândut
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6895 0.7239%
USD USD 16.6380 -0.1997%
RUB RUB 0.2277 0.7077%
RON RON 4.0732 0.7445%
UAH UAH 0.6012 0.2167%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile