Logo Realitatea.md

Cine e femeia cu nervi de oțel care a aterizat avionul cu un motor explodat și un hublou spart

18 Aprilie 2018, 14:40 // Life

Unul dintre piloții care a reușit să ducă în siguranță la sol avionul South West Airlines pe un aeroport din Philadelphia are un trecut impresionant în domeniul aviației.

Foto: Skynews

Tammie Jo Shults, în vârstă de 56 de ani, a fost prima femeie pilot de vânătoare din Marina Americană, expertă în pilotarea avioanelor de luptă F-18, scrie ABC.

Instinctele de fost pilot de luptă și experiența în a ateriza în mare viteză pe portavioane au făcut diferența dintre viață și moarte în aterizarea de urgență a avionului de pasager South West Airlines, cu 143 de oameni la bord, pe Aeroportul Internațion din Philadelphia, după ce unul dintre motoare a explodat, spărgând un hublou și cauzând depresurizarea aeronavei.

Pasiunea pentru zbor a lui Tammie Jo Shults a debutat de la o vârstă fragedă. După ce a studiat medicina în Kansas, Tammie și-a încercat norocul în Forțele Aeriene ale Statelor Unite. A fost acceptată, dar nu i s-a permis să urce la manetele unui avion de luptă. Atunci, Tammie și-a încercat norocul în altă parte – în Marina Americană. 

Până în 1993, când a decis să își schimbe cariera, Tammie a brăzdat cerul la bordul unui F-18.

Când zborul 1380 al South West Airlines a rămas fără un motor, Tammie și-a păstrat calmul și le-a spus operatorilor din turnul de control doar atât: „Am rămas fără o parte din aeronavă. Va trebui să încetinim puțin”. Apoi a început cursa contracronometru spre aeroportul american.

„Tammy a fost uimitoare! Ne-a aterizat în siguranță în Philly”, a scris unul dintre pasageri pe Instagram.

„Are nervi de oțel. Această doamnă merită toate aplauzele”, a spus un alt pasager.

Șapte persoane au fost rănite, dintre care una este în stare critică, și o femeie a murit, după ce a fost trasă în afara avionului, după ce explozia motorului a spart fereastra lângă care se afla aceasta.

Incidentul a fost catalogat drept „unul neobișnuit, dar extrem de grav”. Administrația Federală a Aviației din SUA  a pornit o investigație.

Realitatea.md amintește că un avion de pasageri al companiei Southwest Airlines a efectuat marţi o aterizare de urgenţă în Statele Unite după o explozie produsă la un motor.

Citeste tot despre: aterizare, avion, explozie, motor, pilot, SUA
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4425 -1.2013%
USD USD 16.5518 -0.3846%
RUB RUB 0.2245 -0.7077%
RON RON 4.0207 -1.1967%
UAH UAH 0.5998 -0.0333%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile