Logo Realitatea.md

Cine e Florin Cîţu, noul premier desemnat de Klaus Iohannis

27 Februarie 2020, 07:38 // În lume

Florin Cîţu a devenit cunoscut rapid ca drept specialistul liberalilor în materie de finanţe şi economie, deşi nu este un membru cu vechime în PNL, înscrierea sa fiind făcută în 2016, când a candidat pentru funcţia de senator de Bucureşti. Adevărul scrie că, pe lângă analizele sale în domeniul finanţelor, fostul ministru s-a remarcat în spaţiul public şi prin conflictul deschis cu PSD, dar mai ales cu Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanţe al PSD.

Născut în 1972, Florin Cîţu este licenţiat în economie la Grinnel College (1996), SUA, şi doctorand în macroeconomie şi economie internaţională la Iowa State University, având şi un master în economie la aceeaşi universitate. Fostul ministru a lucrat ca economist pentru Banca Naţională a Noii Zeelande în perioada 2001-2003 şi mai apoi pentru Banca Europeană de Investiţii între 2003-2005. Un an mai târziu acesta se întoarce în România şi devine economist şef şi ulterior Head of Financial Markets la ING Bank, Bucureşti. La Senat, acesta a fost membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital şi a condus Comisia de economie.

De-a lungul ultimelor luni, Florin Cîţu s-a aflat într-un conflict deschis cu PSD, dar mai ales cu fostul ministru de Finanţe al PSD, Eugen Teodorovici. De altfel, Cîţu l-a acuzat pe social-democrat că este spion rus şi că plăteşte să îl urmărească. În replică, acesta din urmă a afirmat că „înseamnă că ştie de ce”.

Florin Cîţu a fost unul dintre liberalii care s-au bazat pe sprijinul clar al lui Klaus Iohannis pentru a fi desemnat ministru al Finanţelor, fiind văzut printre puţinii membri PNL cu viziune. Tocmai prezentarea părerilor sale despre o guvernare a PNL mult mai deschisă spre mediul privat şi criticarea bugetarilor l-au adus pe Florin Cîţu, la jumătatea anului trecut, în poziţia de a fi tras pentru câteva luni pe linie moarte.

Situaţia s-a schimbat când au început negocierile pentru trântirea Guvernului Dăncilă, când Cîţu a fost unul dintre cei care purtat discuşii cu aleşii altor formaţiuni pentru votul împotriva echipei Dăncilă. La audierile pentru primul Guvern condus de Orban, Florin Cîţu a fost unul dintre cei doi miniştri avizaţi negativ. Situaţia s-a repetat şi la al doilea rând de audieri.  

  • Averea lui Cîţu

Potrivit declaraţiei de avere publicate pe site-ul Guvernului, Cîţu deţine câte 50% din trei terenuri, un apartament de 350 de mp şi 350.000 lei în cont. Totuşi, fostul ministru are şi un credit de 303.000 euro la ING Bank.

  • Prima declarație

Premierul desemnat, Florin Cîţu, a declarat că va continua depesedizarea României şi a precizat că prin nominalizarea sa guvernarea Orban va avea asigurată continuitatea.

„Vreau să mulţumesc preşedintelui Klaus Iohannis şi lui Ludovic Orban. propunerea mă onorează. Voi avea discuţii cu partenerii parlamentari pentru a avea o majoritate. Cu Orban voi agrea un calendar al negocierilor. Sunt un garant al continuităţii PNL. Vom continua depesedizarea României. În cel mai scurt timp voi înainta lista cu miniştri şi programul de guvernare”, a afirma Florin Cîţu, în prima sa declaraţie după ce a fost desemnat prim-ministru. 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a salutat decizia lui Klaus Iohannis şi a garantat faptul că PNL va negocia pentru trecerea Guvernului condus de Florin Cîţu. 

„E o decizie importantă care are ca obiectiv deblocarea situaţiei, creată în mod artificial de PSD. Decizia lui Iohannis e conformă cu dorinţa PNL. Eu şi colegii de aprtid vom susţine această propunere”, a declarat Ludovic Orban.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5379 0.3513%
USD USD 17.4407 -0.5355%
RUB RUB 0.2533 0.5957%
RON RON 4.0375 0.4603%
UAH UAH 0.6536 -0.0917%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile