Logo Realitatea.md

Cine este Ion Chicu? Despre concernul Moldacom și munca în perioada comunistă

14 Noiembrie 2019, 10:57 // Actualitate

Ion Chicu are 47 de ani și este născut în satul Pîrjolteni, raionul Călărași. A absolvit în 1994, facultatea de management de la Academia de Studii Economice a Moldovei, unde apoi timp de doi ani a fost lector. În perioada decembrie 1994-iunie 2005 a fost șef de departament și director executiv la holdingul Moldacom SA, controlat de familia Avram, scrie Mold-street.com.

Foto: sputnik.md

Potrivit datelor portalului e-democracy.md, la alegerile parlamentare din 1998, Ion Chicu ar fi candidat pe listele Partidului Reformei, condus de Mihai Ghimpu, fost lider al Partidului Liberal.

În câteva rapoarte ale Curții de Conturi din anii 1998-200, Moldacom SA este menționat că a beneficiat de eșalonare pentru 4-5 luni a unor plăți de sute de mii de lei la buget, pe care însă nu le-a respectat.

Pe aceeași adresă cu cea a concernului Moldacom, str. București 67 (imobil deținut în mare parte de Moldacom și alte companii ale familiei Avram) au avut loc percheziții în iulie 2008, pe un caz de fraudă de circa patru milioane de dolari cu implicarea Moldprotectplant SRL și a altor companii ce făceau parte dintr-o rețea controlată de afaceristul Veaceslav Platon și apropiații săi.

„Au percheziționat acolo trei birouri și au confiscat șase calculatoare pline de fișiere. Era o acțiune de rutină, până când sub un birou nu au descoperit trei cutii de hârtie care conțineau un număr impunător de ștampile ale unor companii înregistrate în locații exotice offshore”, scrie într-o anchetă OCCRP și RISE Moldova.

Potrivit sursei, hârtiile și calculatoarele au fost returnate, ca urmare a unor indicații „de sus”, dar zecile de firme a căror ștampile au fost descoperite în timpul acelei percheziții vor deveni cunoscute în întreaga lume prin implicarea directă în Laundromat – celebra schemă de spălarea a circa 20 de miliarde de dolari din Rusia prin sistemul bancar și cel judecătoresc din Moldova: Mirabax Limited, Liberton Associates, Felina Investments, Albany Insurance, Caldon Holdings.

Epoca comunistă

În anii 2005-2009 Ion Chicu ocupă diverse funcții în cadrul unor ministere: de la șef al Direcției Generale Reforme structurale a Ministerului Economiei și Comerțului, la consilier al prim viceprim-ministrului Zinaida Greceanîi, vice ministru al Finanțelor (martie 2006 – aprilie 2008) și apoi consilier principal de stat al prim-ministrului Zinaida Greceanîi de domeniile economic și relații externe (aprilie 2008 – septembrie 2009).

După aceasta până în decembrie 2017 a fost consultant în Managementul Finanțelor Publice în diferite proiecte (Ministerul Finanțelor, ECORYS, Banca Mondială).

În ianuarie 2018, este numit secretar general de stat la Ministerul Finanțelor, iar în decembrie 2018 și până în iunie 2019 va fi ministru al Finanțelor în Guvernul condus de democratului Pavel Filip.

Perioada de aflare la Ministerul Finanțelor a coincis cu o serie de reforme criticate intens atât de opoziție, cât și de partenerii externi: de la amnistia fiscală, rezultatele căreia au fost departe de așteptări, la o serie de măsuri de relaxare fiscală.

După instalarea Guvernului condus de Maia Sandu, Chicu ajunge consilier al lui Dodon și se remarcă în special prin criticile dure la adresa politicilor și măsurilor luate mai ales în domeniul fiscal.

Declarația de avere a candidatului la funcția de premier poate fi găsită AICI.

Citeste tot despre: Ion Chicu
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 -0.7151%
USD USD 16.6713 -0.5417%
RUB RUB 0.2261 -0.5717%
RON RON 4.0431 -0.7731%
UAH UAH 0.5999 -0.9085%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile