Logo Realitatea.md

Cine este jurnalista ucisă în timpul protestelor violente din Irlanda de Nord. Detalii EMOŢIONANTE despre aceasta

19 Aprilie 2019, 14:36 // În lume

Jurnalista împuşcată în timpul protestelor violente petrecute în Londonderry este Lyra McKee, în vârstă de 29 de ani. Tânăra era considerată, conform colegilor ei, ”o viitoare vedetă a jurnalismului de investigaţii”, iar unii prieteni o laudă pentru faptul că sărea în ajutorul oamenilor străzii, transmite Mediafax.

Foto: Extra.ie

Lyra McKee lucra la site-ul de ştiri Mediagazer şi locuia în oraşul Belfast, din Irlanda de Nord. Ea a scris în trecut despre deceniile de violenţă din Irlanda de Nord.

Cu doar câteva ore înainte să moară, jurnalista a scris pe Twitter ultima ei postare: ” (Oraşul) Londonderry în seara asta. Nebunie absolută”. Alături de aceste cuvinte, ea a ataşat şi o fotografie din locul în timpul violenţelor, pe care poliţia le cataloghează drept un incident de natură teroristă.

Pe Twitter, prietenii ei au început să-i deplângă moartea.

”Am întâlnit-o pe Lyra McKee când căuta sprijin pentru a scrie o carte despre Parlamentarul Unionist Robert Bradford, ucis în 1981. 38 de ani mai târziu, Lyra este şi ea ucisă. Jurnalismul de investigaţii este esenţial pentru democraţie. Precum a fost şi moartea lui Robert, uciderea lui Lyra este un atac asupra democraţiei”, a scris Mike Nesbitt.

”Sunt devastată de vestea morţii lui Luyra McKee, ucisă de disidenţii republicani. (...) Ea era amuzantă şi bună. Totodată, era şi un jurnalist briliant, care vorbea în pentru cei care nu puteau să o facă”, a scris pe Twitter Sinead Gleeson.

Un alt amic de-ai tinerei jurnaliste, care foloseşte pseudonimul ”Biciclistul din Belfast” arată că Lyra oferea bani oamenilor străzii şi le purta de grijă.

”Nu numai că le dădea bani oamenilor străzii, dar le şi păsa de ei, vorbea cu ei, îi întreba de ce au nevoie. Eu sunt ateu, însă am spus că ea este Iisus reîncarnat în trup de femeie. Era absolut adorabilă”, a scris amicul ei.

Incidentul de joi seară din Londonderry a avut loc după ce poliţiştii au verificat mai multe case din cartierele Mulroy şi Galliagh.

Autorităţile au deschis o anchetă pentru crimă şi au pornit în căutarea criminalilor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6362 1.0072%
USD USD 17.7181 0.9613%
RUB RUB 0.2654 0.0000%
RON RON 4.1511 0.9558%
UAH UAH 0.7038 0.8454%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile