Logo Realitatea.md

Cine este „Profesorul”, noul lider al organizației teroriste Stat Islamic! A fost ofițer în armata lui Saddam Hussein

28 Octombrie 2019, 13:15 // În lume

Abdullah Qardash - poreclit „Profesorul” pentru reputația sa de legiuitor al organizației Stat Islamic, cunoscut ca un individ sadic, dar foarte popular în ISIS, este noul lider al organizației teroriste. Acesta ar fi un fost ofițer din armata lui Saddam Hussein, care a încheiat o alianță cu al-Baghdadi în închisoarea din Irak. Ulterior, Abdullah Qardash a devenit mâna dreaptă a liderului ISIS.

Potrivit unui comunicat al agenției de presă a ISIS, AMAQ, al-Baghdadi l-a desemenat pe Qardash să conducă operațiunile zilnice ale organizației în august, anul acesta, dar și succesor, în cazul în care ar fi fost ucis, lucru care s-a și întâmplat în urmă cu câteva zile.

Abdullah Qardash are 40 de ani și este irakian, născut în Tal Afar, un oraș musulman predominant sunit din nord-vestul țării. A urmat cursurile unui colegiu de științe islamice din Mosul, după care a fost ofițer în armata lui Saddam Hussein.

Abdullah Qardash este crud și autoritar și a stabilit strategia ISIS. A fost și cel care a decis eliminarea celor care au pus la îndoială autoritatea lui al-Baghdadi. De asemenea, ar fi cel care a organizat cele mai multe atentate revendicate de ISIS.

Qardash și al-Baghdadi s-au cunoscut în perioada în care au fost închiși la Camp Bucca din Basra de către forțele americane. Potrivit presei islamice, Abdullah Qardash ar face parte din tribul Quraysh, din care ar proveni familia Profetului.

Președintele american, Donald Trump, a anunțat moartea liderului grupării jihadiste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi. Liderul ISIS a murit în urma unui raid efectuat, sâmbătă noapte, în nord-vestul Siriei, de către forțele speciale americane.

Vedeți și: Liderul Statului Islamic ar fi fost ucis. Trump: „Tocmai s-a întâmplat ceva foarte important”

Armata filipineză, în stare de alertă după moartea liderului SI, Abu Bakr al-Baghdadi

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1290 0.0010%
USD USD 18.5163 -0.6471%
RUB RUB 0.2447 0.4103%
RON RON 4.1626 -0.1224%
UAH UAH 0.6787 -0.8618%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile