Logo Realitatea.md

Cine este Ștefan Gligor? Candidatul la șefia Procuraturii Generale pentru care s-a inițiat o petiție

22 Octombrie 2019, 15:31 // Societate

După ce Ministerul Justiției a făcut publică lista candidaților care au depus dosarele pentru funcția de procuror general, pe rețelele sociale a apărut într-un fel o mișcare. Pentru un singur candidat - Ștefan Gligor - s-a scris o petiție care, la ora publicării știrii, a acumulat 1.618 de semnături.

Pe contul său de Facebook, Ștefan Gligor are o serie de postări de susținere. Printre acestea, apare și una semnată de Ludmila Kozlovska, președinta Fundației „Open Dialog”.

Ce se știe despre activitatea lui Ștefan Gligor?

Pe site-ul Centrului de Politici și Reforme Structurale din Republica Moldova (CPR), pe care de altfel l-au fondat Ștefan Gligor împreună cu deputatul ACUM, Dumitru Alaiba, am găsit CV-ul său. Are studii europene interdisciplinare la Colegiul Europei. Este licențiat în drept internațional public, cu o experiență în domeniul consultanței și asistenței juridice în calitate de avocat și în domeniul public în cadrul departamentelor informațional-analitice.

Din iarna lui 2017, este director de programe la CPR. Înainte de asta, între 2004-2005, a fost consultant superior la Ministerul Reintegrării și între 2005-2006, a activat la Serviciul de Informații, Analiză și Prognoze a Aparatului Parlamentului.

Anterior, bloggerul Veaceslav Balacci a scris că Ștefan Gligor a fost jurist și coordonator al „Loteriei Moldovei” în perioada în care Vlad Filat era premier. Pentru acel articol, Ștefan Gligor l-a acționat în judecată, solicitând în instanță dezmințirea informației.

Prima instanță a scos cererea de pe rol, pentru că reclamantul nu s-a prezentat. Cel din urmă a spus că nu a fost citat legal și că nu a cunoscut despre ziua examinării cauzei.

Atunci, a declarat că „i s-a îngrădit dreptul la justiție”, fapt pentru care a ajuns la Curtea de Apel. Doar că cea de-a doua instanță națională a menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău. Am verificat site-ul CSJ, ultima instanță națională, pentru a vedea dacă există o finalitate pe conflict, dar nu am găsit vreo decizie în acest sens.

Motivul pentru care a candidat la șefia Procuraturii Generale

Ștefan Gligor a făcut o postare pe contul său de Facebook, în care a explicat motivul pentru care și-a depus dosarul la funcția de procuror general.

Lista integrală cu numele tuturor candidaților aici.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4775 0.6386%
USD USD 17.4538 0.3686%
RUB RUB 0.2827 -0.1766%
RON RON 4.0751 0.6297%
UAH UAH 0.7235 -0.0414%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile