Logo Realitatea.md

Cine se face vinovat de moartea albinelor din Găgăuzia? Preparatele prezentate de agenții economici nu corespund cu probele ANSA

25 Mai 2019, 13:00 // Economie

ANSA a identificat câteva substanțe chimice care au fost tratate câmpurile cu rapiță din Găgăuzia, în urma cărora a fost înregistrată pierirea în masă a albinelor. Potrivit Nokta, agenții economici care au tratat câmpurile au prezentat produse care nu corespund cu probele examinate în laborator.

Foto: nokta.md

„La moment, nu a fost demonstrat că, proprietarii câmpurilor cu rapiță sunt vinovați sau nu de moartea albinelor. Nu putem dovedi că albinele au decedat din cauza produselor aplicate. Laboratorul a identificat substanța din cauza căreia au murit albinele. S-a constatat că, același produs a fost utilizat în toate localitățile. În plus, există alte produse cu care au fost stropite plantele și diferă în fiecare localitate. Prin urmare, am solicitat să fie stabilit în laborator dacă exact același produs cu care au fost pulverizate câmpurile a fost depistat și în albinele moarte. Așteptăm acest rezultat”, a explicat Andrei Curca, șeful departamentului de sănătate animală al ANSA din Comrat.

În prezent, ANSA continuă cercetarea pentru a determina sursa infecției.

Pentru utilizarea chimicalelor la protecția culturilor agricole și celor silvice fără avertizarea deținătorilor de albine se sancționează cu amendă de 20 de unități convenționale aplicată persoanei fizice (1000 de lei), cu amendă de 30 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere (1500 de lei).

Totodată, persoanele fizice şi juridice vinovate de încălcarea legislaţiei, fapt ce a condus la pricinuirea de daune albinelor şi apicultorilor, trebuie să restituie integral contravaloarea pagubelor de facto şi a venitului ratat care putea fi obţinut într-un sezon apicol.

 
Citeste tot despre: albine moarte, Gagauzia, vinovații
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5200 -0.0353%
USD USD 17.6396 -0.4189%
RUB RUB 0.2751 -0.2900%
RON RON 4.1166 -0.1504%
UAH UAH 0.7178 0.4900%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile