Logo Realitatea.md

Cine sunt cei cinci moldoveni care și-au permis zboruri de tip taxi din SUA și EAU și pentru care a CSE și-a modificat propriile dispoziții

15 Aprilie 2020, 14:44 // Actualitate

Un cetățean moldovean a revenit noaptea trecută acasă din Emiratele Arabe Unite (EAU) cu un zbor charter de tip taxi, iar alți patru cetățeni moldoveni - din SUA, la fel cu un zbor de tip taxi. Nu știm cu exactitate cine sunt cei cinci moldoveni care și-au permis să închirieze aeronave de tip charter, o oră de zbor ale cărora costă câteva zeci de mii de euro, însă este cert că nu sunt orișicine. Asta în condițiile în care, tot pentru ei, cu o zi înainte, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) și-a modificat o proprie decizie anterioară, permițând „zborurile de tip taxi, privat și business, care transportă un număr limitat de persoane la bord”.

foto: avconjet.at

Potrivit Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, în ultimele 24 de ore, în Aeroportul Internațional Chișinău au fost consemnate la intrarea în țară „trei rute charter din Regatul Țărilor de Jos, SUA și Emiratele Arabe Unite fiind înregistrați 143 de pasageri moldoveni”. De altă parte, în același comunicat IGPF spune că au fost înregistrate „146 treceri a frontierei aeriene (rute charter)”.

Solicitată de Realitatea.md, ofițera de presă a Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, a precizat că diferența dintre „146 treceri a frontierei aeriene” și „143 pasageri moldoveni” o constituie membrii echipajului.

Totodată, ea a menționat că, „din Regatul Țărilor de Jos au revenit 138 cetățeni moldoveni, din SUA - 4 persoane, iar din Emiratele Arabe Unite - o singură persoană”, deci, în total 143 cetățeni moldoveni.

Zborul Chișinău-Amsterdam-Chișinău a fost efectuat de către compania Air Moldova, revenind pe Aeroportul Internațional Chișinău în jurul orei 18:24 a serii de ieri. Efectuarea acestuia a fost permisă de Comisia pentru Situații Excepționale prin Dispoziția nr.11 din 2 aprilie, atunci când s-a permis efectuarea în perioada 6-19 aprilie a 14 zboruri pentru repatrierea cetățenilor moldoveni din mai multe orașe europene. 

Capturi ecran: flightradar24.com

Captură ecran: gov.md

Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale

Tot printr-o dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale au fost permise și zborurile „de tip taxi, privat și business” din Abu-Dhabi (Emiratele Arabe Unite) și New York (Statele Unite ale Americii). În fapt, este vorba de Dispoziția nr.17 din 13 aprilie prin care CSE a modificat Anexa Dispoziției nr.10 din 31 martie, privind „procedura de organizare a curselor aeriene de repatriere a Cetățenilor Republicii Moldova:

Captură ecran: gov.md

Tot prin Dispoziția nr.17 din 13 aprilie a fost autorizat zborul de tip taxi, operat de către compania aeriană AIR X CHARTER LTD, din 13 aprilie 2020, Abu-Dhabi - Chișinău - București”; „accesul temporar, până în data de 19.04.2020, pe teritoriul Republicii Moldova, în condiții strict reglementate de autoritățile competente, a echipajului aeronavei companiei aeriene AIR X CHARTER”, dar și „zborul de tip taxi, operat de către compania aeriană AVCONJET, din 15 aprilie 2020, Newark (USA) - Chișinău – Viena”.

Din câte înțelegem, diferența dintre cele „146 treceri a frontierei aeriene” și „143 pasageri moldoveni”, raportate de Poliția de Frontieră o constituie trei membri ai echipajului AIR X CHARTER, cetățeni străini care au intrat în Moldova și se vor afla aici până în ziua de Paște, când vor zbura spre București.

Captură ecran: gov.md

Moldoveanul revenit din Emiratele Arabe Unite

Permis din Abu-Dhabi în ziua de 13 aprilie, contrar dispoziției Comisiei pentru Siutații Excepționale, zborul din Emiratele Arabe Unite cu un singur pasager la bord a aterizat pe pista Aeroportului Internațional Chișinău în jurul orei 23:45 a zilei de 14 aprilie, cu decolare din Aeroportul Internațional Sharjah, un oraș la circa 170 km distanță de Abu-Dhabi.

Capturi ecran: flightradar24.com

Captură ecran: maps.google.com

Patru moldoveni reveniți din SUA

Totodată, în jurul orei 3:10 a nopții de marți spre miercuri (15 aprilie) a aterizat și aeronava Gulfstream G550 cu 4 pasageri la bord. Conform flightradar24.com, aceasta a decolat New York Newark Liberty International Airport.

Capturi ecran: flightradar24.com

Cel puțin straniu, pare însă faptul că, potrivit radarului aeronavelor, în timp ce aeronava Gulfstream G550 cu zborul New York - Chișinău staționa încă pe pista Aeroportului Internațional Chișinău, de pe aceeași pistă a decolat un alt Gulfstream G550 cu ruta Chișinău - Viena.

Datele despre compania/companiile care au efectuat acest/aceste zboruri sunt ascunse, iar astfel nu putem ști cu exactitate dacă este aceeași aeronavă care a efectuat zborul Newark (USA) - Chișinău - Viena, conform Dispoziției CSE, sau e totuși vorba despre două aeronave de același tip diferite care au efectuat două zboruri separate Newark (USA) - Chișinău și Chișinău - Viena.

Capturi ecran: flightradar24.com

Potrivit TV8.md, unul din cei patru cetățeni moldoveni reveniți din SUA este omul de afaceri Boris Shvartsman, proprietarul mai multor companii din Moldova, inclusiv „Eldorado Terra” care dezvoltă un întreg cartier rezidențial în sectorul Botanica al Capitalei. Un alt pasager al avionului ar fi Serghei Bociarov, care este fost administrator al companiei „Eldorado Terra”.

Ceilalți doi pasageri ai aeronavei ar fi femeia de afaceri Ana Mereșenschi, care este proprietara companiei „Studio Plus”, fostă parteneră de afaceri a lui Călin Vieru, care i-a cedat cota în decembrie 2018, dar și Danil Mereșenchi, care potrivit sursei ar fi fiul femeii de afaceri, Ana Mereșenschi.

Cum arată cele două aeronave la bordul cărora au revenit acasă cei cinci cetățeni moldoveni:

Captură și foto: avconjet.at

Captură și foto: aircharter.co.uk

Vedeți și: (update) Val de nedumerire! Ryanair duce echipamente de la noi în Polonia. Chicu transmite prin comunicate că rezerve avem, însă medicii se plâng că nu-s echipați

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0773 -0.1644%
USD USD 17.5169 0.4496%
RUB RUB 0.2376 1.8868%
RON RON 4.3227 -0.1732%
UAH UAH 0.6272 0.5450%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile