Logo Realitatea.md

Cine sunt cei șase procurori din grupul de lucru pe revizuirea dosarelor politice

19 Februarie 2020, 11:10 // Societate

Șase procurori fac parte din grupul de lucru care va revizui 38 de dosare despre care se vehiculează că ar fi fost inițiate și instrumentate la comandă politică. Realitatea.md a aflat că este vorba despre Adrian Mircos; Igor Serbinov, Sergiu Brigai, Sergiu Bursacovschi, Ruslan Toma și Ion Tețcu.

Adrian Mircos – procuror-șef al Direcției urmărire penală și criminalistică a PG

În vara 2017, Consiliul Superior al Procurorilor a propus procurorului general numirea sa în funcția de procuror-șef al Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale. Procurorul nu are proceduri disciplinare și deține Crucea „Pentru Merit”, clasa I.

Igor Serbinov – procuror-șef al Direcției judiciare a PG

Tot în 2017, dar mai devreme, acest procuror a fost numit în funcția de șef Direcția Judiciară din cadrul Procuraturii Generale. Nu are nici el vreo obiecție la disciplină și deține: Medalia „Pentru serviciu impecabil”, clasa I; Crucea „Pentru Merit”, clasa I; și Ordinului „Gloria Muncii”.

Sergiu Brigai – procuror în Secția combaterea traficului de ființe umane

Consiliul Superior al Procurorilor a propus, în toamna lui 2018, procurorului general numirea domnului Sergiu Brigai în funcția de procuror în Secția combaterea traficului de ființe umane din cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale. În legătură cu aniversarea a XXII-a de la formarea Procuraturii Republicii Moldova, s-a propus decorarea sa cu Insigna de piept „Eminent al Procuraturii”.

Sergiu Bursacovschi – procuror în Secția unificarea practicii în domeniul reprezentării învinuirii în instanțele de judecată

Încă în vara anului 2016, a fost numit în funcția de procuror în Secția unificare a practicii în domeniul reprezentării învinuirii în instanțele de judicată în cadrul Procuraturii Generale. A fost și el decorat cu Insigna de piept „Eminent al Procuraturii”. 

Ruslan Toma – procuror pentru misiuni speciale

Tot în vara anului 2016, Ruslan Toma a devenit procuror pentru misiuni speciale în cadrul Procuraturii Generale. Am aflat doar că nu are proceduri disciplinare.

Ion Tețcu – procuror în Secția investigarea fraudelor contra mediului și intereselor publice.

Ion Tețcu a devenit tocmai în 2011 procuror în Procuratura raionului Strășeni. El la fel nu are proceduri disciplinare și deține Insigna de piept „Eminent al Procuraturii”, și Diploma de Onoare a Procuraturii de categoria II.

Totodată, este de menționat că la procesul de mai sus vor participa și procurorii de caz, adică express cei care au instrumentat dosarele, și cel ierarhic superior lor, fiind asistat de către procurorul general, Alexandru Stoianoglo, și adjuncții săi.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.7752%
USD USD 17.2272 0.1325%
RUB RUB 0.2448 0.9901%
RON RON 4.0205 0.9364%
UAH UAH 0.6337 -1.7062%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile