Logo Realitatea.md

Cine sunt judecătorii care vor fi cercetați penal, în urma solicitării procurorului general

04 Decembrie 2018, 13:31 // Societate
// Autor:  
Elena Putregai

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au examinat patru din cele cinci sesizări ale procurorului general, Eduard Harunjen, cu privire la pornirea urmăririi penale în privința unor judecători.

„Este vorba despre judecătorii despre care s-a scris cu ceva timp în urmă. Aceștia sunt bănuiți în mai multe cauze de corupție”, a declarat Eduard Harunjen pentru Realitatea.md, fără a face publice numele.

Cert este faptul că presa a mediatizat dosarul „mitei pentru judecători” în care figurează cinci colege care activau la Judecătoria Chișinău și la Curtea de Apel Chișinău - Ludmila Ouș, Liubovi Brînza, Galina Moscalciuc, Svetlana Tizu și Victoria Hadîrcă.

Procurorul general a adăugat că figuranții „vor fi cercetați penal prin prisma amestecului în înfăptuirea justiţiei, dar și prin prisma componentei de infracțiune - pronunțarea unei hotărâri ilegale”.

Judecătorii au fost reprezentanți de apărători în ședința CSM.

Întrebat despre cea de-a cincea sesizare, Eduard Harunjen a explicat că judecătorul a depus o cerere de amânare pentru a-și putea pregăti poziția de apărare. Respectiv, sesizarea în cauză va fi examinată la următoarea ședință.

NOTĂ: Articolul 303, Cod Penal. Amestecul în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală:
(1) Amestecul, sub orice formă, în judecarea cauzelor de către instanţele de judecată naţionale sau internaţionale cu scopul de a împiedica examinarea multilaterală, deplină şi obiectivă a cauzei concrete sau de a obţine pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti ilegale se pedepseşte cu amendă în mărime de la 27.500 de lei la 42.500 de lei, cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de până la 2 ani.
(2) Amestecul, sub orice formă, în activitatea organelor de urmărire penală sau a personalului instanţelor de judecată internaţionale cu scopul de a împiedica cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a cauzei penale se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 35.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore.
(3) Acţiunile prevăzute la alin.(1) sau (2), săvârşite cu folosirea situaţiei de serviciu, se pedepsesc cu amendă în mărime de la 37.500 de lei la 47.500 de lei sau cu închisoare de până la 4 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.

La același subiect:

10 rețineri după o zi de percheziții la Curtea de Apel și Jud. Centru. Printre cei încătușați – cinci magistrați bănuiți de corupție

Eduard Harunjen comentează perchezițiile: CINCI judecători sunt suspectați de acte de corupție

STOP CADRU Cum se numără mita în biroul unui judecător vizat de perchezițiile PA și CNA

(UPDATE) Ludmila Ouș, suspectă în dosarul „mitei pentru judecători”, vrea să plece din sistem

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1323 -0.0149%
USD USD 17.8914 -0.0011%
RUB RUB 0.2809 0.4290%
RON RON 4.2277 -0.0166%
UAH UAH 0.6698 0.4951%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile