Logo Realitatea.md

Cine sunt polit-tehnologii ruși desantați la Chișinău pentru campania lui Igor Dodon

19 Octombrie 2020, 13:52 // Politica

Grupul de polit-tehnologi desantat la Chișinău pentru a-l ajuta pe candidatul „independent” Igor Dodon în alegerile prezidențiale din 1 noiembrie s-a aciuat chiar în sediul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova din strada Serghei Lazo. Din acesta, pe lângă Olga Grak despre care s-a mai scris deja, fac parte un oarecare Iurii Gudilin și Serghei Perfiliev.

foto: dossier.center

Jurnaliștii RISE Moldova, care au ajutat Centrul „Dossier” din Rusia la realizarea unei investigații mai ample despre implicarea Kremlinului în treburile interne ale Republicii Moldova, l-au surprins pe Iurii Gudilin la balconul din oficiul PSRM alături de deputatul socialist Bogdan Țîrdea. În aceeași poză apare și Igor Dodon care tocmai ieșea din sediul formațiunii înconjurat de mai mulți bodyguarzi.

În alte poze făcute în prejma sediului Partidului Socialiștilor Gudilin apare alături de primarul general al Capitalei, Ion Ceban, dar și de Olga Grak, colegă din „depratamentul moldovenesc” din cadrul „Rossotrudnicestvo”, desantată și ea la Chișinău pentru campania lui Igor Dodon.

Potrivit Dossier, Iurii Gudilin s-a născut la Lvov (Ucraina), iar ulterior, împreună cu familia au trecut cu traiul la Moscova. „Informația despre Gudilin este foarte controversată: o sursă din anturajul serviciilor speciale a comunicat Centrului „Dossier” că acesta a absolvit Academia FSB (n.r. Serviciul Federal de Securitate), iar după plecarea serviciu s-a ocupat de tehnologiile electorale. Cu toate acestea, o altă sursă a dat asigurări că Gudilin lucrează și în prezent ca ofițer al Serviciului 5 al FSB (cooperare internațională) și supraveghează alegerile din Moldova pe linia serviciilor speciale”, scrie „Dossier”.

Vedeți și: Spune-mi ce prieteni ai, ca să..! Dodon ar fi consultat în secret de un grup de ruși condus de Grak

Despre Olga Grak sursa scrie că aceasta este originară din enclava rusă Kaliningrad și a absolvit Universitatea de Stat „Immanuel Kant”. În ancheta acesteea, se indică că este „casnică”. Cu toate acestea, potrivit datelor în posesia cărora a intrat Centrul „Dossier”, în ultimii trei ani Olga Grak circulă permanent pe itinerarul Kaliningrad-Moscova-Chișinău și înapoi. Grak este cunoscută și ca o bună prietenă a lui Vadim Smirnov din cadrul Direcției președintelui rus privind relațiile cu țările vecine.

Cel de-al treilea specialist desantat la Chișinău pentru campania lui Igor Dodon, Serghei Perfiliev colaborează cu Centrul de cercetări „Reghion”, finanțat de structuri ale Uniunii Europene, International Alert (Londra), Conciliation Reources (Londra) și oficiul central al NATO din Bruxelles.

La capitolul „experți” de pe pagina web a Centrului „Reghion” sunt indicați și doi cetățeni ai Republicii Moldova - fostul viceministru de Externe Valeriu Ostalep și deputatul socialist Bogdan Țîrdea.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2242 0.1515%
USD USD 17.4569 0.0275%
RUB RUB 0.2319 -1.9036%
RON RON 4.3540 0.1472%
UAH UAH 0.6202 0.5675%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile