Logo Realitatea.md

Cioclea, despre așa-zisul „Laundromat”: Imaginea sistemului bancar moldovenesc a suferit considerabil pe plan internațional

10 August 2018, 12:19 // Economie

Consecințele ața-zisului „Laundromat”, care presupune spălarea a circa 20 de miliarde de dolari din Rusia prin sistemul bancar moldovenesc, se resimt și azi. Mai mult, imaginea sistemului bancar moldovenesc a suferit considerabil pe plan international. Declarații în acest sens au fost făcute de către guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, într-un interviu cumulativ acordat presei. 

Guvernatorul a menționat că mai multe bănci străine au rupt relațiile de corespondență cu băncile moldovenești și acest proces poate continua, dacă nu vor fi depuse eforturi majore pentru a schimba reputația țării.

”Într-adevăr, consecințele asa-zisului „Laundromat” se resimt și azi. Imaginea sistemului bancar moldovenesc a suferit considerabil pe plan internațional. Mai multe bănci străine au rupt relațiile de corespondență cu băncile moldovenesti și acest proces poate continua, dacă nu depunem eforturi majore pentru a schimba reputația țării. În acest context, evaluarea comitetului MONEYVAL al Consiliului Europei în octombrie 2018 este o provocare majoră pentru autoritățile naționale, inclusiv pentru BNM, dar și o ocazie de a demonstra că lucrurile în domeniul combaterii spălării banilor s-au urnit din loc”, a menționat Sergiu Cioclea.

Potrivit guvernatorului, Banca Națională a înăsprit considerabil supravegherea băncilor locale: ”Lucrăm asupra îmbunătățirii controalelor prin implementarea unei soluții IT și intensificarea inspecțiilor pe teren. Am cerut tuturor băncilor să se supună unui audit extern specializat în domeniul combaterii spălării banilor și finanțării terorismului. Este o premieră pentru Republica Moldova. Vom modifica în cel mai scurt timp cadrul normativ pentru a transpune prevederile noii Legi privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului”.

În același timp, pentru a asigura că un nou “Laundromat” nu mai este posibil și, în particular, că noua Lege privind declararea voluntară nu va fi folosită de unii pentru a sparge o breșă în procedurile de prevenire a spălării banilor, BNM va instrui toatele băncile să aplice cu strictețe măsurile de precauție referitoare la mijloacele bănești declarate.

Dacă averile vor include acțiuni în bănci peste cota semnificativă de 1%, proprietarii acțiunilor vor fi supuși în mod obligatoriu evaluării de competență și onorabilitate (fit-and-proper) și, în caz de neconcordanță, vor fi impuși să-și vândă acțiunile conform procedurilor de înstrăinare forțată. Ținând cont de riscurile asociate, băncile centrale au în general reținere față de amnistiile fiscale sau de capital. Dar odată ce o asemenea lege a fost aprobată, rolul BNM e să se asigure în practică că aceasta nu creează un teren propice pentru abuzuri. Sperăm ca eforturile Băncii Naționale depuse în domeniul prevenirii și spălării banilor să fie apreciate de evaluatorii MONEVAL și să permită îmbunătățirea imaginii sectorului bancar moldovenesc”, a conchis guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4419 0.0000%
USD USD 17.1324 0.0000%
RUB RUB 0.2616 0.0000%
RON RON 4.0880 0.0000%
UAH UAH 0.6344 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile