Logo Realitatea.md

Circa 28 de mii de funcționari și-au declarat deja averea! Ce riscă cei care nu o vor face la timp (VIDEO)

20 Martie 2019, 17:10 // Economie
// Autor:  
Iulia Pădureanu

Circa 28 de mii de persoane și-au depus până la moment declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2018. Potrivit șefului Direcției Evaluare, Prevenire și Implementare a Politicilor din cadrul Autorității Naționale de Integritate, Viorel Sochircă, experiența anilor trecuți arată că majoritatea subiecților declarării amână momentul depunerii declarației pentru ultimele zile. În cadrul unui interviu pentru Realitatea.md, acesta a îndemnat funcționarii să-și declare conștiincios veniturile, proprietatea și interesele personale, fără să depășească termenul de 31 martie.

Embed:

Amânarea momentului depunerii declarației pentru ultimele zile înainte de 31 martie, poate supraîncărca sistemul „E-Integritate” și, respectiv, poate crea probleme suplimentare declaranților.

Șefului Direcției Evaluare, Prevenire și Implementare a Politicilor din cadrul ANI a menționat că a fost extinsă și durata zilei de lucru a angajaților. Aceștia oferă consultanță și în zilele de weekend, în ultimele două săptămâni care au mai rămas până la termenul limită.

Potrivit legii, subiecţi ai declarării averii și a intereselor personale sunt:

  • persoanele care deţin funcţiile de demnitate publică prevăzute în anexa la Legea nr. 199 din 16 iulie 2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică;
  • membrii Consiliului de observatori al instituţiei publice naţionale a audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova” , Compania Teleradio-Găgăuzia; consilierii consiliilor săteşti (comunale), orăşeneşti (municipale), raionale; deputaţii Adunării Populare a unităţii teritoriale autonome Găgăuzia;
  • membrii Consiliului Superior al Magistraturii şi ai Consiliului Superior al Procurorilor din rîndul profesorilor, precum și membrii organelor care funcționează în subordinea Consiliului Superior al Magistraturii și a Consiliului Superior al Procurorilor;
  • membrii nepermanenți ai Comisiei Electorale Centrale;
  • conducătorii organizațiilor publice şi adjuncţii acestora; 
  • membrii Consiliului de supraveghere, ai Comitetului executiv și angajații Băncii Naționale a Moldovei, membrii și angajații Comisiei Naționale a Pieței Financiare, cu excepția angajaților care desfășoară activități auxiliare – de secretariat, de protocol, administrative, tehnice;
  • personalul din cabinetele persoanelor cu funcţii de demnitate publică;
  • funcționarii publici, inclusiv cei cu statut special;
  • membrii Consiliului de Integritate; 
  • membrii colegiilor/comisiilor de admitere în profesie, de evaluare, disciplinare și/sau de etică a profesiilor conexe justiției.

Sancțiuni

Viorel Sochircă ne-a vorbit și despre sancțiunile contravenționale aplicate în cazul nedepunerii declarațiilor sau în cazul întârzierilor, fie și cu o zi.

Depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale se sancționează cu amendă de la 30 la 60 de unități convenționale (1500 - 3000 de lei), iar nedepunerea acesteia - cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale (3000 - 4500 de lei).

Nedepunerea declarației de avere și interese personale în termenul și în modul stabilit de lege, inclusiv după notificarea inspectorului de integritate, precum și refuzul de a depune declarația constituie temeiuri pentru încetarea mandatului sau a raporturilor muncă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6937 0.5207%
USD USD 18.1755 -0.1544%
RUB RUB 0.2899 0.3809%
RON RON 4.3838 0.6105%
UAH UAH 0.6932 -0.1297%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile