Logo Realitatea.md

Circa 40 miliarde de euro vor fi alocate către țările UE, pentru ca acestea să facă față coronavirusului

26 Martie 2020, 09:11 // Economie

Europarlamentarii vor vota azi, 26 martie, pentru eliberarea a 37 de miliarde de euro de la fondurile structurale către țările UE, ca acestea să facă față mai bine epidemiei de coronavirus. Măsura, propusă de Comisia Europeană, reprezintă un element-cheie în răspunsul UE la pandemie și a fost examinată în procedură rapidă în Parlamentul European.

  • De unde vin banii?

Propunerea se referă la fonduri structurale și de investiții europene care sprijină dezvoltarea regiunilor, pescarii și acțiuni de politică socială, cum ar fi recalificarea lucrătorilor disponibilizați.

În fiecare an, statele membre primesc bani de la aceste fonduri ca prefinanțare pentru diverse proiecte. Dacă o parte din prefinanțare rămâne neutilizată, aceasta trebuie restituită la bugetul UE în anul următor.

Țările UE urmează să restituie aproape 8 miliarde de euro - prefinanțare neutilizată pentru 2019, dar Comisia Europeană propune ca acestea să păstreze banii și să-i folosească pentru noi proiecte de atenuare a efectelor crizei coronavirusului.

O parte din banii pentru proiecte provin din statele membre, iar restul este cofinanțat cu fonduri UE. Ponderea costurilor acoperite de bugetul UE variază - dacă un proiect vizează o regiune mai puțin dezvoltată, contribuția UE ajunge până la 85% din suma totală.

Banii pe care statele membre sunt autorizate să îi păstreze le vor permite acestora să acopere partea lor din proiecte cu o sumă mult mai mare, restul fondurilor venind din bugetul UE.

Comisia calculează că suma de 8 miliarde de euro ar putea fi suplimentată cu aproximativ 29 de miliarde de euro în cofinanțare UE. Aceasta ar însemna un total de 37 de miliarde de euro care ar putea fi folosite în investiții în UE.

Cele 8 milioane de euro vor trebui restituite la închiderea programelor din cadrul bugetului 2014-2020 (în jurul anului 2025).

  • Parlamentul European acționează rapid

Propunerea Comisiei a fost publicată pe 13 martie. Aceasta trebuie să fie aprobată de Parlament și Consiliu și a fost examinată rapid de către comisia pentru dezvoltare regională a Parlamentului. Procedura de urgență permite votul plenar fără raport sau cu un raport oral al comisiei responsabile.

Președintele comisiei pentru dezvoltare regională a Parlamentului, Younous Omarjee (GUE/NGL, Franța) a declarat la primirea propunerii, pe 17 martie: „Trebuie să răspundem cât mai urgent, canalizând toate mijloacele disponibile în cadrul politicii de coeziune, pentru a atenua situația catastrofală provocată de epidemia de coronavirus. Orice întârziere ar duce la pierderea mai multor vieți și la dificultăți suplimentare pentru regiunile, companiile și cetățenii Europei.”

În cadrul sesiunii plenare, Parlamentul va vota și asupra altor măsuri pentru combaterea crizei coronavirusului, inclusiv asupra unei propuneri care permite statelor membre să solicite sprijin din partea Fondului de Solidaritate al UE în cazul crizelor de sănătate publică.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8273 0.9922%
USD USD 16.9565 0.5688%
RUB RUB 0.2148 -0.9682%
RON RON 4.0680 1.0332%
UAH UAH 0.5991 0.4696%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile